Kategorije
Bajke Proza

Desanka Maksimović – BAJKA O KRATKOVEČNOJ

Desanka Maksimović – BAJKA O KRATKOVEČNOJ / Bajka, Tekst, pdf knjiga

Desanka Maksimović Bajka o Kratkovečnoj

KAKO JE NASTALA BAJKA KOJU IMATE U OVOJ KNJIZI

Rodila sam se u selu Rabrovici u Srbiji, zemlji punoj reka i leptira, zemlji koja obiluje livadama i insektima. Detinjstvo sam provela slobodno, u prirodi. I osnovnu školu sam svršila u selu, Brankovini, koja je negde tamo gde počinju pocerska brda. Škola, u kojoj sam i stanovala, nalazila mi se uza sam potok, blizu šume, blizu duga, gromova i vetrova.
Nisam iz prirodopisa učila ni o krtici, ni o veverici i rovcu, ni pčeli i svilenoj bubi. Ta stvorenja su bila moji prvi susedi i moje igračke. Pre nego što sam zavirila ma u koji udžbenik, izbrojala sam gundelju noge, ježu bodlje, zavirila sam u lisičju jamu, sretala zeca i jazavca, hodala po strnjici sa gavranima i vranama, pratila let kopca pod nebom. Pažnju dece u gradu zaustavljaju igračke po izlozima, ta mala čuda tehnike, a ja sam se hodajući poljem zaustavljala kraj prirodnih čuda i lepota. Mene je opčinjavao vilin konjic, njegovi oštri pokreti kao u navijene igračke, mene je radovalo leženje pilića i njihova boja slična boji jagorčevine, čudila sam se visini mravinjaka i sićušnosti njegovih neimara, divila sam se geometrijskoj pravilnosti okaca u saću koja se jedva postigne i na geometrijskim slikama.

Desanka Maksimović

Desanka Maksimović PESME, BAJKE, CITATI, BIOGRAFIJA

Foto kolaži: Bistrooki – www.balasevic.in.rs
Preuzimanje delova tekstova, tekstova u celini, fotografija i ostalog sadržaja na sajtu je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu ili fotografiji na www.balasevic.in.rs. Ispoštujte naš trud, nije teško biti fin. :)

Exit mobile version