Kategorije
Knjige Knjige pdf Proza

Ferenc Molnar – DEČACI PAVLOVE ULICE (knjiga, pdf)

Ferenc Molnar – DEČACI PAVLOVE ULICE / Knjiga, roman, pdf

Korice prvog izdanja knjige (1907)

Dečaci Pavlove ulice (mađ. A Pál utcai fiúk) epski je avanturistički, pustolovni roman mađarskog pisca Ferenca Molnara. Prvi put (kao knjiga) objavljen je 1907. godine na mađarskom jeziku. Roman je doživeo jedno za drugim nekoliko izdanja, a između dva svetska rata je dramatizovan i filmovan. Roman je jedan od najpoznatijih mađarskih romana van zemlje. Preveden je na mnoge jezike, a u mnogim zemljama je deo plana i programa u školama.

DEČACI PAVLOVE ULICE (knjiga, pdf):

Ferenc Molnar - Dečaci Pavlove ulice

Ferenc Molnar (mađ. Molnár Ferenc; Budimpešta, 12. januar 1878 — Njujork, 1. april 1952) bio je jedan od najvećih mađarskih dramaturga i pisaca 20. veka. Emigrirao je 1937. godine u Ženevu bežeći od nacista koji su ubijali Jevreje u Mađarskoj. Kada je izbio rat u Evropi krenuo je brodom u SAD 31. decembra 1939. a u Njujork je stigao 12. januara 1940.

Kao romanopisac, zapamćen je po delu „Dečaci Pavlove ulice”, koji govori o rivalstvu i odrastanju dve suparničke družine dečaka u Budimpešti.

Pročitajte više:

Knjige u pdf formatu ~ Biblioteka elektronskih knjiga

PROZA – Pojam, autori, knjige, citati… / Plejada veličanstvenih

POEZIJA – Najlepše pesme, poeme, soneti, citati i biografije domaćih i stranih autora

BISERI POEZIJE – Najlepše pesme svih vremena

MUZIKA ~ Muzičko zvezdano nebo ~ Tekstovi pesama, biografije, citati, zanimljivosti, koncerti, video…

Kutak za decu – PESME, BAJKE, KNJIGE, CRTANI FILMOVI…

Foto kolaž: Bistrooki – balasevic.in.rs
Preuzimanje delova tekstova, tekstova u celini, fotografija i ostalog sadržaja na sajtu  je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu ili fotografiji na www.balasevic.in.rs. Ispoštujte naš trud, nije teško biti fin. :)

Exit mobile version