Kategorije
Biografija

Ljubivoje Ršumović – Biografija

Ljubivoje Ršumović – Biografija

Ljubivoje Ršumović, pesnik, je poznat po svojoj poeziji za decu.

Rođen je 3. jula 1939. godine u Ljubišu na Zlatiboru u porodici Milese i Mihaila Ršumovića. Školovao se u Ljubišu, Čajetini, Užicu i Beogradu. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, na Odseku komparativne književnosti.

U Beogradu je upoznao Duška Radovića, pod čijim uticajem je počeo da piše pesme za decu. Radio je na Radio Beogradu, zatim na Televiziji Beograd, gde je bio autor emisija za decu „Hiljadu zašto“, „Hajde da rastemo“ i „Fazoni i fore“. Upravni odbor Udruženja književnika Srbije ga je 30. marta 2012. predložio za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti. Danas živi u Beogradu. Bio je direktor pozorišta „Boška Buha“, a sada je predsednik Kulturno-prosvetne zajednice Srbije.

Predsednik je saveta Međunarodnog festivala pozorišta za decu koji se održava u Subotici.

Od 38 godina radnog staža 18 je proveo u Radio-televiziji Beograd, potom 4 godine u izdavačkoj kući „Književne novine” i 16 godina u pozorištu „Boško Buha”.

Dobitnik je velikog broja književnih nagrada i priznanja:

Književna nagrada Neven,
Mlado pokolenje,
Nagrada Zmajevih dečjih igara,
Brankova nagrada (1971),
Nagrada Zlatni ključić
Nagrada Branko Ćopić
Nagrada Radoje Domanović za ukupan doprinos srpskoj književnoj satiri (2011)
Povelja „Naisa“ (2016)
Dobitnik je i međunarodne nagrade za životno delo „Mali princ“ (2006), koju Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu.

Najpoznatije knjige su mu:

Ma šta mi reče,
Još nam samo ale fale,
Domovina se brani lepotom,
Ujdurme i zvrčke iz antičke Grčke
Sunčanje na mesečini
Tri čvora na trepavici
Zauvari

Izvor: Wikipedia

Ljubivoje Ršumović PESME, CITATI, BIOGRAFIJA

Foto kolaži: Bistrooki – www.balasevic.in.rs
Preuzimanje delova tekstova, tekstova u celini, fotografija i ostalog sadržaja na sajtu je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu ili fotografiji na www.balasevic.in.rs. Ispoštujte naš trud, nije teško biti fin. :)

Exit mobile version