Kategorije
Knjige Knjige pdf Proza

Milica Jakovljević MIR JAM – RANJENI ORAO (knjiga, pdf)

Milica Jakovljević MIR JAM – RANJENI ORAO / Knjiga, Roman, pdf

Milica Jakovljević (Jagodina, 22. april 1887 — Beograd, 22. decembar 1952), poznata pod pseudonimom Mir-Jam, bila je novinarka i književnica. Novinarsku karijeru je započela u beogradskim „Novostima”, a nastavila u „Nedeljnim ilustracijama”. Pod pseudonimom Mir Jam objavila je više ljubavnih priča i romana.

Jedna je od samo tri žene, među sto najznačajnijih srpskih novinara, uvrštene u monografiji o dva veka srpskog novinarstva (1791–1991).

RANJENI ORAO (knjiga, pdf):

Mir Jam - Ranjeni Orao

 

JEDAN DAN POD OKUPACIJOM

– Bato! Bato! – čuo se tepajući glasić četvorogodišnje devojčice, priljubljene kovrdžave glavice uz plot, koja je plavim očicama zavirivala i gledala mladog gimnazijalca drugog razreda, koji je nešto pisao, okrenut leđima, i nije hteo ni da se okrene na umiljato dozivanje. Glasić je postajao sve tužniji, dok se iza plota najzad ne razleže plač.

Dve mlade žene pojaviše se na pragovima susednih kuća.

– Neće bata da dođe!

– Anđelka! Šta je, srce? Zašto plačeš?

– Nenade, što ne ideš kad te zove? Ona voli da joj pucaš ladolež – grdila ga je majka. Mali gimnazijalac napravi grimasu. Zar on da se igra sa bebama! A mati ga je terala: – Idi! Ispucaj joj nekoliko ladoleža!

– Ostavite ga, gospa-Ružo. Neka uči. Hajde, Anđelka, da jedeš pogaču, umesila mama. Daću ti i sira.

Devojčica se još više rasplakala. Mati je uze u naručje. Izdignuta sad preko plota, gledala je nevaljalog batu koji nije hteo da dođe.

– Crče za njim! Čekaj, čekaj, dok dođe tvoj tatica. Veliku lutku će da ti kupi. Piše pre u pismu, pa mi poručuje: „Čuvaj moje Andelče!“ Kad bi tata video kako je ona lepa… Poljubi mamicu! – Ona pritisnu vlažni obraščić uz majčino lice i poljubi je mekim detinjim usnicama.
. . .

Pročitajte više:

Milica Jakovljević MIR JAM – Kolekcija knjiga, pdf, Biografija, Zanimljivosti

Knjige u pdf formatu ~ Biblioteka elektronskih knjiga

PROZA – Pojam, autori, knjige, citati… / Plejada veličanstvenih

POEZIJA – Najlepše pesme, poeme, soneti, citati i biografije domaćih i stranih autora

BISERI POEZIJE – Najlepše pesme svih vremena

MUZIKA ~ Muzičko zvezdano nebo ~ Tekstovi pesama, biografije, citati, zanimljivosti, koncerti, video…

Kutak za decu – PESME, BAJKE, KNJIGE, CRTANI FILMOVI…

Foto kolaž: Bistrooki – balasevic.in.rs
Preuzimanje delova tekstova, tekstova u celini, fotografija i ostalog sadržaja na sajtu  je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu ili fotografiji na www.balasevic.in.rs. Ispoštujte naš trud, nije teško biti fin. :)

Exit mobile version