Kategorije
Biografija Citati Poezija Proza

Miloš Crnjanski

MILOŠ CRNJANSKI – PESME, CITATI, PRIČE, BIOGRAFIJA

Miloš Crnjanski (Čongrad, 26. oktobar 1893 — Beograd, 30. novembar 1977) je bio književnik, profesor, novinar i diplomata. Bio je radoznao duh, širokih interesovanja, učio je mačevanje, igrao fudbal, skijao, slikao, fotografisao, bavio se novinarstvom, prevodio, putovao, poznavao brojne jezike (mađarski, nemački, francuski, engleski, italijanski, španski, portugalski, ruski, starogrčki i latinski)… Neprestano je učio, pa je studirao i u svojim pedesetim godinama.

U anketi „Večernjih novosti“ 2000. godine je Miloš Crnjanski, pesnik, prozaista i dramski pisac, proglašen za najvećeg srpskog pisca 20. veka. U anketi su učestvovala 82 kritičara.

„Tako ja svet videh: da se sve može preneti morem i, u tuđini naučih: da se na ničemu može sazidati brdo, prolećno i mirisno.“ (Miloš Crnjanski, „Ljubav u Toskani“)

Nagrada francuskih izdavača za najbolji strani roman pripala je 1988. godine „Seobama“ Miloša Crnjanskog, jedanaest godina nakon njegove smrti.

BIOGRAFIJA

CITATI

Miloš Crnjanski govori o poeziji, pesnicima, kritici… + LAMENT NAD BEOGRADOM (Tekst)

APOTEOZA

Sveta Vojvodina (proza)

Miloš Crnjanski – PESME STAROG JAPANA / Antologija

PESME:

Sumatra

Priča

Samoća

Lament nad Beogradom

Serbia

Ljubav

JA, TI I SVI SAVREMENI PAROVI

USPAVANKA

Večni sluga

Mizera

Stražilovo

Eterizam (Ivi Andriću)

Slava

Prolog

Trag

ZDRAVICA

„Možda bi ovaj svet (a još nije izmišljeno ništa moćnije od života) bio otvoreniji, puniji, bolji i pravedniji kada bi svi uporni i radoznali čitali jedino dela koja traju više od jednog čitanja, dela koja treba ponovo, ponovo i ponovo čitati. A takvi su stihovi i proza Miloša Crnjanskog. Njegove reči su kao melem. Pisanje je terapija (kao i čitanje).“ (Miroslav Josić Višnjić)

Pročitajte više:

POEZIJA – Riznica najlepših pesama svih vremena

Foto kolaž: Bistrooki – www.balasevic.in.rs
Preuzimanje delova tekstova, tekstova u celini, fotografija i ostalog sadržaja na sajtu je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu ili fotografiji na www.balasevic.in.rs. Ispoštujte naš trud, nije teško biti fin. :)

Exit mobile version