Kategorije
Anegdote Citati Video Zanimljivosti

Nikola Tesla – CITATI

Nikola Tesla (1856 – 1943) – CITATI o uzoru, mašti, izumima, predosećanju, nostalgiji, intuiciji, ženskom umu. . . / Video, Biblioteka mudrosti

CITATI:

Mudri ljudi ne govore naprazno i kada govore o najneverovatnijim i najčudesnijim stvarima. Divim se radovima umetnika, no za mene su oni samo senke i sličnosti. Pronalazač daje svetu kreacije koje su opipljive, koje žive i rade. Moj uzor je Arhimed.

Biti sam – to je tajna otkrića. Biti sam – to je čas kad se ideje rađaju.

Kad svršim izvesne poslove posetiću otadžbinu. Vuče me želja da je obiđem i vidim. Nadam se da ću jednom moći, a to bih najviše voleo, izdati jedno monumentalno izdanje narodnih pesama, ilustrovano od naših slikara.

Čovek samo sopstvenim naporima može da pobedi sebe, da izađe iz kruga zla i ništavila.

Slike koje sam video i zamislio bile su za mene stvarne i opipljive. Duboko u pozadini mozga nalazilo se rešenje ali ja nisam bio u stanju da mu dam spoljašnji izraz. Jedno popodne kojega se uvek živo sećam šetao sam se sa svojim prijateljem po gradskom parku i recitovao stihove. U to vreme sam znao napamet čitave knjige od reči do reči. Jedna od njih bila je Geteov „Faust“. Sunce je baš zalazilo i podsetilo me na slavno mesto:

Sunce uzmiče i dan umire,
Al’ ono dalje novi život stvara.

Ah što nemam krila pa da se rašire,
Da za tobom letim iznad zemnog šara!

Lep je to sanak dok Sunce odmiče
Al’ telesno krilo lako ne niče
Uz laka, čila, duhovna krila.

Kada sam izgovorio ove reči pune inspiracije ideja je došla kao blesak munje i istina je začas bila otkrivena. Jednim štapom nacrtao sam na pesku planove koje sam, šest godina docnije, pokazivao u svome predavanju pred Američkim institutom električnih inženjera i moj drug ih je potpuno razumeo.
Slike koje sam video bile su naročito oštre, jasne i imale su čvrstinu kamena ili metala u tolikoj meri da sam mu rekao: „Pogledajte ovde moj motor, gledajte kako ću ga pustiti da se okreće u suprotnom pravcu“. Svoje uzbuđenje ne mogu pobliže opisati. Pigmalion nije mogao biti jače uzbuđen kada je primetio da njegova statua počinje da živi. Hiljadu tajni prirode koje bih slučajno otkrio dao bih za ovu jednu koju sam od nje otrgao“. Tako je Nikola Tesla izumeo obrtno magnetno polje, osnovni princip delovanja njegovog motora za polifazne sisteme.

Intuicija je nešto neobjašnjivo, nešto čime osećamo i naslućujemo istinu. Intuicija je nešto što je iznad znanja. Mislim da su sva velika otkrića bila dela intuicije.

Ženski um je pokazao da ima kapacitete za sve mentalne zahteve i ostvarenja koja su postigli muškarci, i taj kapacitet će rasti sa generacijama. Prosečna žena će biti obrazovana kao i prosečan muškarac, a kasnije i bolje obrazovana jer će skrivene sposobnosti njenog mozga biti stimulisane na intenzivnije i moćnije aktivnosti jer su vekovima bile uspavane. Žene će ignorisati prethodnike i zapanjiti civilizaciju svojim progresom. (1926)

Nikola Tesla

Pročitajte više:

BIBLIOTEKA MUDROSTI – Citati, izreke, poslovice, mudre misli…

POEZIJA – Najlepše pesme, poeme, soneti, citati i biografije domaćih i stranih autora

PROZA – Pojam, autori, knjige, citati… / Plejada veličanstvenih

PESME ZA DECU – Otpevane pesme, Recitacije, Tekstovi pesama, Knjige, Video

BAJKE i LEGENDE – Najlepše bajke i legende svih vremena, narodne bajke, bajke najpoznatijih autora…

Kutak za decu – PESME, BAJKE, KNJIGE, CRTANI FILMOVI…

Knjige u pdf formatu ~ Biblioteka elektronskih knjiga

MUZIKA ~ Muzičko zvezdano nebo ~ Tekstovi pesama, biografije, citati, zanimljivosti, koncerti, video…

BISTROOKI – Kutak za bistrooke

Kolorizacija fotografija i foto kolaži: Bistrooki – www.balasevic.in.rs
Preuzimanje delova tekstova, tekstova u celini, fotografija i ostalog sadržaja na sajtu je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu ili fotografiji na www.balasevic.in.rs. Ispoštujte naš trud, nije teško biti fin. :)

Exit mobile version