Kategorije
Zanimljivosti

RANI MRAZ

Rani mraz je bio jugoslovenski bend iz Novog Sada, koji je 1977. formirao bivši član Žetve Đorđe Balašević. 
Bend je objavio dva albuma pre nego što je rasformiran 1981. Rani mraz su formirali bivši članovi Žetve, Đorđe Balašević i Verica Todorović krajem 1977. godine.
Ime Rani Mraz grupa je dobila po jednoj ruskoj poslovici: „Ako se nadaš dobroj žetvi, čuvaj se ranog mraza“.
U prvoj postavi benda bio je i gitarista Vladimir Knežević Knez. Svoj prvi nastup imali su u decembru 1977. na Izboru sportiste godine u beogradskoj hali Pionir, gde su izveli Žetvin čuveni hit U razdeljak te ljubim, međutim, tada sa alternativnim stihovima U levicu te ljubim posvećenu bokseru Mati Parlovu. Ubrzo nakon toga, Balašević je pozvan na Radio Novi Sad, da snimi jednu od njegovih pesama, kojom će predstavljati Radio Novi Sad na festivalu u Opatiji 1978. godine. Izabrana je pesma Moja prva ljubav i ona je snimljena sa članovima benda Neoplanti, pošto Rani mraz još nije imao članove. Singl su snimili, osim Balaševića, Todorović i Knežević, Balaševićev prijatelj Slobodan Pavković, fudbaler koji je u to vreme igrao za FK Vojvodina. Iako Rani mraz nije pobedio na festivalu, pesma je postala hit, i singl, koji je izdao Jugoton, je bio prodat u više od 130.000 kopija. Bend je pozvan da svira za predsednika Josipa Broza Tita, i za tu priliku Balašević je napisao Računajte na nas. Sa ovom pesmom Balašević se pojavio na Omladinskom festivalu u Subotici. Ubrzo, na savet novinara Pece Popovića, bivši članovi Suncokreta Bora Đorđević i Biljana Krstić su se pridružili bendu, postajući članovi najpoznatije, ali kratkotrajne postave Ranog mraza. Ova postava je snimila Računajte na nas i objavila ga kao singl, sa pesmom Strašan žulj na B strani. Čitaoci magazina Džuboks izabrali su Računajte na nas za Singl godine, i Balaševića izabrali za trećeg na listi najboljih kompozitora (iza Gorana Bregovića i Radomora Mihajlovića). Tokom leta 1978, Rani mraz je održao brojne koncerte u beogradskom Domu sindikata.
Nakon snimanja singla sa pesmama Oprosti mi Katrin i Život je more, Bora Đorđević je napustio bend i formirao Riblju čorbu. Ranom mrazu su se pridružili klavijaturista Aleksandar Dujin Duja i bas-gitarista Aleksandar Kravić Caki. Rani mraz je svoj prvi album Mojoj mami, umesto maturske slike objavio 1979. U vreme kad je album snimljen, Krstić i Balašević su bili jedini članovi benda, pa su na snimanju učestvovali: Bojan Hreljac (bas-gitara), Vladimir Furduj (bubnjevi), Sloba Marković (klavijature) i Mića Marković (saksofon). Produkciju je uradio Josip Boček, koji je takođe svirao gitaru. Tokom leta, Đorđe Balašević i Biljana Krstić, sa bendom Neoplanti, su održali brojne koncerte širom Jugoslavije. U to vreme, Balašević je počeo držati svoje poznate humorističke monologe. Pesnici Mika Antić i Pero Zubac su gostovali na mnogim koncertima Ranog mraza. Na splitskom muzičkom festivalu, Balašević je osvojio prvo mesto sa pesmom Panonski mornar. U septembru, Rani mraz je održao osam rasprodanih koncerata u beogradskom Domu sindikata.
Godine 1980, Đorđe Balašević i Biljana Krstić su objavili Odlazi cirkus, njihov drugi i poslednji album pod imenom Rani mraz.
Exit mobile version