Kategorije
Biografija Citati Poezija Poezija recitacije Tekst pesme

ŠARL BODLER

Šarl Bodler – PESME, CITATI, BIOGRAFIJA

Šarl Bodler (franc. Charles Pierre Baudelaire; Pariz, 9. april 1821 — 31. avgust 1867) je bio jedan od najuticajnijih i najboljih francuskih pesnika, prevodilac, esejista i književni kritičar.

„Čitaj me, da bi me umeo voleti.“ – (Bodler)

PESME:

ALBATROS

ALEGORIJA

ČERGARI NA PUTU

ČITAOCU

ČOVEK I MORE

MAČKA (Cveće zla XXXVI)

UZLET

VEZE

CITATI

„Sklonost zadovoljstvu vezuje nas za sadašnjost. Briga o našem spasu odlaže nas za budućnost. Onaj ko se vezuje za zadovoljstvo, što će reći za sadašnjost, deluje mi kao čovek koji se tumba niz neku strminu i, nastojeći da se uhvati za šiblje, čupa ga i odnosi u svome padu.
Pre svega, biti veliki čovek i svetac za samoga sebe.“

„Ja sam i sečivo i rana!
Šamar i obraz sam ucelo!
I točak i na njemu telo,
Dželat i žrtva odabrana!“

(Šarl Bodler)

BIOGRAFIJA

Šarl Pjer Bodler rodio se 9. aprila 1821. godine u Parizu. Sa sedam godina budući veliki pesnik ostao je bez oca. Njegova majka se preudala za oficira Žaka Opika. Ono što je obeležilo Bodlerovu mladost i odredilo pesnički put bila je svest o sopstvenoj usamljenosti i život u najmračnijim krugovima Pariza.

Želeći da ga udalje iz Pariza, zabrinuti zbog njegovog načina života, majka i očuh ga šalju na put, ukrcavši ga na brod za Indiju. Međutim, pesnik će i tamo naći inspiraciju.

Objavljuje „Salon 1845.“, „Utešne maksime o ljubavi“, „Salon 1846.“, „Savete mladim književnicima“, prevodi Edgara Alana Poa, objavljuje ogled „O vinu i hašišu“, zatim studiju „Egdar Alan Po, njegov život i njegova dela“, i najzad, 1857. godine iz štampe izlazi čuvena zbirka pesama „Cveće zla“.

Bodler i njegov izdavač su 20. avgusta iste godine osuđeni zbog povrede javnog morala na novčanu kaznu i izostavljanje šest pesama iz „Cveća zla“.
Piše studiju „Rikard Vagner ili Tanhojzer u Parizu“, zatim prikaz Igoovih „Jadnika“. Godine 1866. doživljava moždani udar i naredne godine, 31. avgusta, na majčinim rukama, nakon duge agonije, umire Šarl Pjer Bodler, začetnik nove estetike i novog načina pisanja poezije.

Sahranjen je u Parizu, a godinu dana nakon smrti izlazi prvi tom Bodlerovih „Sabranih dela“ sa predgovorom Teofila Gotjea.

Pročitajte više:

POEZIJA – Najlepše pesme, poeme, soneti, citati i biografije domaćih i stranih autora

PROZA – Pojam, autori, knjige, citati… / Plejada veličanstvenih

PESME ZA DECU – Otpevane pesme, Recitacije, Tekstovi pesama, Knjige, Video

BAJKE i LEGENDE – Najlepše bajke i legende svih vremena, narodne bajke, bajke najpoznatijih autora…

Kutak za decu – PESME, BAJKE, KNJIGE, CRTANI FILMOVI…

Knjige u pdf formatu ~ Biblioteka elektronskih knjiga

MUZIKA ~ Muzičko zvezdano nebo ~ Tekstovi pesama, biografije, citati, zanimljivosti, koncerti, video…

BISTROOKI – Kutak za bistrooke

Foto kolaž: Bistrooki – www.balasevic.in.rs
Preuzimanje delova tekstova, tekstova u celini, fotografija i ostalog sadržaja na sajtu je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu ili fotografiji na www.balasevic.in.rs. Ispoštujte naš trud, nije teško biti fin. :)

Exit mobile version