Kategorije
Citati

SAVETI SEDAM GRČKIH MUDRACA

SAVETI SEDAM GRČKIH MUDRACA

Mera je najbolja. Poštuj svoga oca. Budi zdrav telom i dušom. Slušaj mnogo. Govori malo. Savetuj najbolje. Vladaj svojim strastima. usteži se od nasilja. Neprijatelje naroda smatraj svojim
neprijateljima. Ako imaš sreće, ne budi ohol, ako nemaš, ne ponizi se. (Kleobul)

Ne sudeluj u suđenju, jer ćeš biti neprijatelj optuženog. Izbegavaj zadovoljstva iz kojih se rađa bol. Čuvaj bolje svoju čast nego svoju zakletvu. Ne laži, nego govori istinu. Nemoj imati više prava nego što su tvoji roditelji imali. Ne osvajaj brzo prijatelje; one koje već imaš, ne odbijaj brzo. Ako si naučio da budeš poslušan, naučio si da vladaš. Izbegavaj loše društvo. Ne govori o onome što nisi video. (Solon)

Upoznaj sebe. Kada piješ, ne govori mnogo, pokajaćeš se. Na gozbu svog prijatelja idi polako, pohitaj kad je u bolesničkoj postelji. Poštuj starije. Ne podsmevaj se nevoljniku. Ne teži nemogućem. Kad govoriš, ne mlataraj rukama, to je kao da si lud. Pridržavaj se zakona. (Hilon)

Svedoči – i eto nevolje. Misli na svoje prijatelje, bilo da su ovde, bilo da nisu. Ne biraj bogatstvo bespravno, Ne usteži se da budeš nežan prema roditeljima. Teško je čoveku da upozna sebe. Najprijatnije je ako čovek dobije što želi. Nedostatak samosavladavanja donosi nevolje. Neotesanost je teret. Ne budi lenj, čak ni ako imaš novaca. (Tales)

Prepoznaj prikladan tren. Ne govori prerano o svojim planovima: ako ti ne uspeju, neće te ismejati. Ono što ne želiš od drugoga, ni ti ne čini nikome. Vrati dobra koja su ti bila poverena.
Šićarluk je nezasit. (Pitakos)

Pogledaj u ogledalo: ako si lep, treba da činiš lepo, ako si ružan, grešku prirode treba da ispravljaš lepim postupcima. Polako se prihvataj posla, ali ako si se prihvatio, izdrži. Narav
neka ti ne bude ni blaga, ni stroga. Saslušaj sve. Govori samo u prikladnom trenu. Kad učiniš dobro, pripiši to bogovima, ne sebi. (Bijant)

Sve je vežba. Spokoj je lep. Žurba je opasna. Uživanja su prolazna, vrline su besmrtne. U sreći budi umeren. u nesreći trezven.

Budi dostojan svojih roditelja. Primeran život je cena blažene smrti. Budi istovetan prema prijateljima i u nevolji i u radosti. Ne izbrbljaj tajnu. Voli sveža jela i stare zakone. (Perijan-
dar)

Exit mobile version