Kategorije
Priče / Pripovetke

SVETI SAVA I HILANDARSKA TROJERUČICA – Hilandarsko predanje – Narodna predanja i priče

SVETI SAVA I HILANDARSKA TROJERUČICA – Hilandarsko predanje – Narodna predanja i priče

Kad je Sveti Sava išao iz Svete Gore u Srbiju, da izmiri zavađenu braću, poneo je sa sobom, sem Moštiju Svetog Simeona, još i čudotvornu ikonu Trojeručicu.

Svete Mošti položi u Ćivot u Studenicu, a ikonu daruje bratu Stefanu sa zavetom, da je čuva u domu i da se u vreme rata nosi pred srpskom vojskom. Časna ikona je čuvana u domu Nemanjića sve do potonjeg. Jedne noći pojavi se ona pred Hilandarom, na putu od mora, sa severne strane.

Iguman, ustajući da ide na polunoćnicu u veliku crkvu, ugleda kroz prozor svoje ćelije svetlost, kao sunce, na mestu gde je sada časovnica. Odmah pozove kaluđere da vide to priviđenje. Kad tamo, a ono ikona Trojeručica. Zaprepašćeni monasi donesu odmah odežde, krstove i kadionice, te je s pojanjem unesu u sabornu crkvu i polože na Gornje mesto u oltaru.

Sutri dan, na veliko njihovo čudo, nađu je u igumanskom stolu. Ne znajući otkuda je tu, opet je s poklonima i molitvama odnesu na prvo mesto u oltar. Iguman, sumnjajući da je eklisijarh nije noću preneo u igumanski sto, zaključa crkvu i ponese ključ.

Ali mu se Trojeručica javi te noći u snu s rečima: „Nisam došla ovde, da vi mene čuvate, nego ja vas“. Iguman se prene od sna i odmah pođe sa svim starcima i kaluđerima u crkvu i tamo opet nađu Trojeručicu u igumanskom stolu. Tada joj se tu svi poklone, iščitavši molitvu i ostave je u stolu, gde je i dan današnji.

SVETI SAVA – Priče, pesme, narodna predanja, legende…

Foto kolaži: Bistrooki – www.balasevic.in.rs
Preuzimanje delova tekstova, tekstova u celini, fotografija i ostalog sadržaja na sajtu je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu ili fotografiji na www.balasevic.in.rs. Ispoštujte naš trud, nije teško biti fin. :)

Exit mobile version