Kategorije
Poezija

Andrej Beli (Boris Nikolajevič Bugajev)

Andrej Beli (Boris Nikolajevič Bugajev) – PESME, BIOGRAFIJA

Boris Nikolajevič Bugajev (Moskva, 26. oktobar 1880 – Moskva, 8. januar 1934), poznat pod književnim pseudonimom Andrej Beli (rus. Андре́й Бе́лый) je bio ruski pesnik, romanopisac, esejista i književni teoretičar. Na njegova uverenja snažno su uticali Kant, Niče, Rikert, Vladimir Solovjov, a posebno Rudolf Štajner, čiji je Beli bio saradnik i sledbenik.

Spajajući dramske, epske i lirske elemente stvorio je novi književni žanr simfoniju. Napisao ih je četiri: Herojsku, Dramsku, Povratak i Pehar oluju. Objavio je zbirke pesama: Zlato u azuru, Urna i Pepeo. Eksperimentisao je na planu jezika u poemi Glosolalija. Temu Oktobarske revolucije obradio je u poemi Hristos Voskrese!

Objavio je nekoliko romana: Srebrni golub, Petrograd, Moskva, Kotik Letajev i Pokršteni Kinez. U njima je jezički inventivno obrađivao teme odnosa inteligencije i naroda, revoluciju, apsurdnost postojanja i dr. Teorijska gledišta objavio je u zbornicima Simbolizam, Arabeske, Zelena livada i dr. Veoma su značajni i njegovi memoari Na granici dvaju vekova, Početak veka i Između dveju revolucija.

PESME

IZNAD STENE SUMORNE I SURE

MAG

CITATI

„Teško je naći dvoje ljudi koji su suprotni kao roditelji. Fizički jaki, bistre glave otac i majka, oboleli od histerije i bolesti čulnih nerava, s vremena na vreme prilično bolesni; poverljiv kao beba, ugledan muž i pun sumnjičavosti, skoro još uvek devojčica; racionalista i nešto sasvim iracionalno; moć misli i uragani suprotstavljenih osećanja predstavljenih najčudnijim otkrovenjima; slabovoljni muž nauke u svakodnevnom životu, bežeći od kuće: na univerzitet, u klub; – a majka zatrpa celu kuću sobom, smehom, plačem, muzikom, podvalama i hirovima…

Iz knjige Andreja Belog „Na prelazu dva veka“

Pisac Vladimir Nabokov je delo Andreja Belog PETROGRAD nazvao „drugim najvažnijim romanom u književnosti dvadesetog veka“. A prema modernom autoru Dmitriju Bikovu, Peterburg je glavni i, možda, poslednji roman Srebrnog doba.

Foto kolaži: Bistrooki – www.balasevic.in.rs
Preuzimanje delova tekstova, tekstova u celini, fotografija i ostalog sadržaja na sajtu je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu ili fotografiji na www.balasevic.in.rs. Ispoštujte naš trud, nije teško biti fin. :)

Exit mobile version