Kategorije
Bajke Video

BAJKA O KRALJU DŽERIJU (koja ima slatki kraj) – Igor Kolarov

BAJKA O KRALJU DŽERIJU (koja ima slatki kraj) – Igor Kolarov / Video, Tekst

BAJKA O KRALJU DŽERIJU

Bio jednom jedan kralj Džeri i imao je tri koze.
Zapravo, imao je od svega po tri: tri dvorca, tri ananasa, tri šolje, tri kompjutera, tri knjige, tri papuče, tri sijalice. Imao je čak i tri imena – Džeri, Džeri i Džeri.
Ali, svi su ga jednostavno zvali Džeri, jer ko može da zapamti baš sva imena čudnog kralja.

I tako je jednog jutra kralj Džeri pošao u lov. On je mnogo voleo da lovi kornjače i puževe, ali toga dana odlučio je da se pozabavi medvedima. To su one velike, čupave životinje koje se najčešće mogu videti u zoo-vrtovima ili filmovima.

Kralj Džeri je hrabro stupio u mračnu šumu sa svoja tri podanika i bacio se u potragu za krvoločnim i opasnim medvedima. Šuma je bila ogromna i puna drveća.

Jedan drevni putopisac je zabeležio da je svojevremeno u njoj izbrojano čak dvadeset stabala, jedan potočić i pet šarenih kamenčića, ali šuma se od tada znatno smanjila. Ipak, i dalje je bilo opasno lutati po njoj bez pratnje, kompasa i skafandera.

Kralj Džeri je bio neustrašiv i njegove lovačke veštine su bile nadaleko poznate. Priča se da nijedna kornjača ili puž nisu uspeli da mu umaknu, izuzev jednog puža koji je imao veliku sreću da se rodi na drugom kontinentu i tamo ostane.

Kralj Džeri je, dakle, neustrašivo bauljao po šumi levo i desno, išao napred i nazad, skakutao levo i desno, čačkao svoj i tuđe noseve, ali tog dana medvedi kao da su u zemlju propali.

Treba napomenuti da je zemlja u toj šumi veoma tanka, i da malo-malo pa neko propadne kroz nju. Jedne godine, kroz nju je propao neki političar, pa su ga posle nazvali Propali Političar. Nikad ga nisu pronašli; neki sumnjaju da je to zbog toga što ga nisu ni tražili.

Dobro, političari su u svemu manji od medveda, što znači da su medvedi u svemu veći od političara. Pa ako medved i propadne u zemlju virila bi mu glava ili uši, ili vrhovi ušiju ili čak i dve muve koje se vrpolje na vrhovima ušiju.

Ništa od toga. Od medveda ni traga ni glasa.

O, kako je kralj Džeri bio nesrećan!

Od tuge je počeo da radi gimnastiku i prebrojava svoje tri koze, tri papuče, ne vredi, sve je bilo na broju, čak i njegova tri imena – Džeri, Džeri i Džeri.

Ali, medveda nije bilo.

Baš kad je izgubio svaku nadu da će uloviti jednu od tih dlakavih grdosija, kralj Džeri je pored osmog drveta naleteo na medveda. Imao je zakrvavljene oči, ogromne šape, oštre kandže, zubi su mu svetlucali i – igrao je karte sa zekom.

Kralj Džeri se nije uplašio.

Dovukao je svoju omiljenu stolicu iz detinjstva, seo je između medveda i zeke i rekao:

– Dobro, vi igrate karte, hoću i ja da igram karte, ko izgubi, taj je magarac, ko pobedi nije. Molim, zeko, podeli nam karte. A ti, medo, ćuti. Bićeš magarac, a posle ću da te ulovim.

Kad kralj Džeri odluči da pobedi, onda pobedi.

– Jupi!

A medved je postao magarac.

Naravno, pošto je Džeri pošao u lov na medvede, a ne na magarce, odmah ga je pustio kući.

A onda? Ništa. Kralj je izvukao iz trećeg džepa teglu meda i celu je pojeo.

KRAJ

Igor Kolarov

Igor Kolarov (Beograd, 1973-2017) je bio jedan od najznačajnijih srpskih pisaca za decu i mlade. Zbog vanserijske poetike i humora njegova dela su omiljena među čitaocima svih generacija.

BAJKE I LEGENDE – Najlepše bajke svih vremena

Foto kolaži: Bistrooki – www.balasevic.in.rs
Preuzimanje delova tekstova, tekstova u celini, fotografija i ostalog sadržaja na sajtu je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu ili fotografiji na www.balasevic.in.rs. Ispoštujte naš trud, nije teško biti fin. :)

Exit mobile version