Kategorije
Knjige Priče / Pripovetke Proza

Borisav Bora Stanković – PRIPOVETKE

Borisav Bora Stanković – PRIPOVETKE / Knjige, pdf / Najlepše pripovetke Bore Stankovića / Izbor i obrada: Bistrooki

Sadržaj: 1. Stari dani 2. U noći (1899) 3. Naš Božić (1900) 4. Nuška (1899) 5. Đurđevdan (1898) 6. Prva suza 7. Uvela ruža 8. Zadušnica 9. Ljuba i Naza 10. U vinogradima (1899) 11. Stanoja 12. Pokojnikova žena (1902) 13. Oni (1901) 14. Rista krijumčar (1905) 15. Gugutka (1898) 16. Njegova Belka (1920) 17. Baba Stana (1907)

PRIPOVETKE

Borisav Bora Stanković - PRIPOVETKE - pdf knjiga

 

Borisav Bora Stanković smatra se s pravom za najznačajnijeg srpskog prozaika. Velikom umetničkom snagom Bora Stanković je dao sukob patrijarhalnog načina života s prodiranjem novih ideja i životnih oblika, koje je predstavljala srpska buržoazija. Poreklom iz Vranja (u kojem je proveo detinjstvo i ranu mladost), on je doživeo nestajanje patrijarhalnosti i tog „starog“ sveta,  a koji je u njemu ostavio trajan pečat za čitav život.  On je dao život patrijarhalnog Vranja i okoline, njegovo propadanje i njegovo nestajanje.

Bora Stanković daje unutrašnju sliku svojih ljudi, njihove unutrašnje prelive, drhtaje i titraje, neminovnost propadanja i sam trpeći i izgarajući s njima.

Stankovićevo delo ima u sebi nešto od antičke tragičnosti, i u tome leži njegova veličina. Kroz Vranje, to malo mesto, negde blizu srca Balkana, na srpsko-bugarskoj granici, on je dao čitav jedan svet, tragični sukob tog sveta okrenutog u sebe, predanog tradicijama, s vekovima ustaljenim običajima, s nepisanim zakonima, koji su jači od svega, s drugim svetom, koji je hrupio, navaljivao i silovito prodirao, razarajući brane tradicija i tog zatvorenog, patrijarhalnog života.

Borisav Bora Stanković – KNJIGE, DRAME, PRIPOVETKE, CITATI, BIOGRAFIJA, ZANIMLJIVOSTI

Foto kolaži: Bistrooki – www.balasevic.in.rs
Preuzimanje delova tekstova, tekstova u celini, fotografija i ostalog sadržaja na sajtu je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu ili fotografiji na www.balasevic.in.rs. Ispoštujte naš trud, nije teško biti fin. :)

Exit mobile version