Kategorije
Tekst pesme Zanimljivosti

Đorđe Balašević i Zdravko Čolić

Saradnja Đorđa Balaševića i Zdravka Čolića je počela davne 1980. godine, kada je Čola otpevao i objavio pesmu „Zbog tebe“ (muzika i tekst: Đorđe Balašević). Nakon ove pesme narednih godina su se nizali Čolini hitovi u čijem je stvaranju učestvovao Đorđe Balašević: Mađarica (tekst: Đorđe Balašević i Goran Bregović) (1981), Kažeš da ti nekad izgledam ko Dunav (tekst: Đorđe Balašević) (1981), Vala, vrijeme je (tekst: Đorđe Balašević) (1884), Ničiji i svačiji (tekst: Đorđe Balašević) (2003), Zločin i kazna (tekst: Đorđe Balašević) (2003), Bembaša (tekst: Đorđe Balašević) (2006), Svadbarskim sokakom (muzika i tekst: Đorđe Balašević) (2003), Kod tri bijesna brata (tekst: Đorđe Balašević) (2006), Sačuvaj me, Bože, njene ljubavi (muzika i tekst: Đorđe Balašević) (2006), Anđela (tekst: Đorđe Balašević) (2006).

Zanimljiva priča vezana je za nastanak pesme “Mađarica” Zdravka Čolića, koja je objavljena 1981. godine na albumu “Malo pojačaj radio”. Pesma se prvobitno zvala “Opatica”. Tekst je napisao Đorđe Balašević i dao ga Goranu Bregoviću da komponuje muziku. Brega je, uz Kornelija Batu Kovača, bio kompozitor svih pesama na tom Čolinom albumu.
Bregi se nije svideo naslov pesme uveren kako će bolje proći ako se zove Mađarica umesto Opatica. Poznat kao umetnik koji ne voli intervencije na svojim tekstovima, Balašević nije hteo da čuje za takvu mogućnost… I nikada više nisu sarađivali.
Iako su kasnije otoplili odnose do te mere da su se pozdravljali prilikom susreta, dvojica genijalnih muzičara nisu više sarađivala. (Tekstovi obe pesme: http://balasevic.in.rs/djordje-balasevic-i-goran-bregovic-opatica-ili-madjarica/)

„San svakog stiha je da postane deo Balaševićeve balade… Ja se uvek prepoznam u Balaševićevim pesmama kao i svaki čovek koji je voleo bar jednom u životu…“ – Zdravko Čolić

Exit mobile version