Kategorije
Biografija Citati Poezija Poezija recitacije Tekst pesme Video Zanimljivosti

Đura Jakšić

Đura Jakšić – PESME, BIOGRAFIJA, CITATI, ZANIMLJIVOSTI

Georgije „Đura“ Jakšić (Srpska Crnja, 8. avgust 1832 — Beograd, 16. novembar 1878) je bio pesnik, pripovedač, dramski pisac, slikar, učitelj i boem. Najveći je liričar srpskog romantizma i jedan od najdarovitijih i najznačajnijih srpskih slikara 19. veka.

PESME:

JOŠ . . .

OTADŽBINA

LJUBAV

MILA

NA LIPARU

PONOĆ

STAZE

VEČE

U svom književnom opusu ima preko stotinu pesama, četrdesetak pripovedaka, tri drame u stihu i nedovršeni istorijski roman o srpsko-turskim odnosima.

ZANIMLJIVOSTI, CITATI

Srce velikog pesnika i slikara Đure Jakšića (1832-1878) osvojila je Mila Popović, glumica i ćerka kikindskog kafedžije. Nesuđenoj velikoj ljubavi Mili Popović duguje svoje najlepše stihove i najlepši ženski lik koji je ikada naslikao. „Devojka u plavom“ iz danas krasi postavku Narodnog muzeja u Beogradu.

MILA je bila Đurina Lenka. „Nije joj nikad ništa kazao, ali kad mu je bila prazna čaša nije hteo da ga druga posluži. Čekao je dok Mila prođe pored stola, pa joj je ćuteći dodavao čašu. A kada mu je ona donela punu bledoga iđoškoga rampasa, on je pogledao duboko u oči i ispio čašu do dna.“ – Branislav Nušić.

Đura Jakšić je povazdan po stolu ili po hartiji crtao njenu sliku i u tome se toliko izveštio da ju je znao napamet. No, dok je Jakšić krišom crtao svoju veliku ljubav, drugi Đura, putujući glumac, osvojio je njeno srce. Mila se udala za Đuru Rajkovića i otišla u Novi Sad da potraži sreću kao glumica.

Pročitajte više:

POEZIJA – Najlepše pesme, poeme, soneti, citati i biografije domaćih i stranih autora

PROZA – Pojam, autori, knjige, citati… / Plejada veličanstvenih

PESME ZA DECU – Otpevane pesme, Recitacije, Tekstovi pesama, Knjige, Video

BAJKE i LEGENDE – Najlepše bajke i legende svih vremena, narodne bajke, bajke najpoznatijih autora…

Kutak za decu – PESME, BAJKE, KNJIGE, CRTANI FILMOVI…

Knjige u pdf formatu ~ Biblioteka elektronskih knjiga

MUZIKA ~ Muzičko zvezdano nebo ~ Tekstovi pesama, biografije, citati, zanimljivosti, koncerti, video…

BISTROOKI – Kutak za bistrooke

Foto kolaži: Bistrooki – www.balasevic.in.rs
Preuzimanje delova tekstova, tekstova u celini, fotografija i ostalog sadržaja na sajtu je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu ili fotografiji na www.balasevic.in.rs. Ispoštujte naš trud, nije teško biti fin. :)

Exit mobile version