Kategorije
Biografija Citati Poezija Poezija i muzika Zanimljivosti

Duško Trifunović

Duško Trifunović – PESME, BIOGRAFIJA, CITATI

Duško Trifunović (1933 — 2006) je bio književnik, pesnik i televizijski autor. Bio je plodan stvaralac koji je stvorio dvadeset knjiga poezije, četiri romana i nekoliko drama. Smatra se zaslužnim za kreiranje nečega što je kasnije nazvano sarajevska rokenrol škola.

BIOGRAFIJA

„Samo pjesma ostaje! Samo pjesma! Ima u jednoj mojoj knjizi zapisano: ‘Najbolja je ona pjesma koju znamo napamet’. Ona postaje sastavni deo našeg života. Isto kao Očenaš. A kako napisati tu pjesmu koju će drugi znati napamet? Ja sam srećan čovjek zbog toga što se moje pjesme znaju napamet. Ali, falinka je u svemu tome što ne znaju da sam to ja napisao!“ (Duško Trifunović)

PESME:

ČIST ZRAK

DVA JARCA

GREH

Ima nešto

Ljubavno prostranstvo

Majstori, majstori

NE OČEKUJ DA TE IKO RAZUMIJE

NE ŽALIM SE

PAMTITE ME PO PJESMAMA MOJIM / IGRAČKA

PATNJA

Poplava

PROBUDI SE

SELO

Šta bi dao da si na mom mjestu

TE-VE

TEMPO SECONDO

Ti si mi bila naj, naj, naj

Vreme teče

ZAVIST (Nema leka za čoveka)

Život

CITATI, ZANIMLJIVOSTI:

„Imao je prirodan, ljudski glas, nezavisnu ličnost u kojoj su se spojili darovitost, pronicljivost i vedrina. Od početka je bio sav svoj. Takav je i ostao do kraja svog života.“ (Svetozar Koljević o Dušku Trifunoviću)

1933. godine u Sijekovcu kod Bosanskog Broda rođen je književnik Duško Trifunović. Posle osnovne škole završio je bravarski zanat i šumarsku školu, a potom je studirao književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Pisao je poeziju, romane, drame, putopise…

Bio je sekretar Udruženja književnika Bosne i Hercegovine, član redakcije časopisa „Život“. Poznat je i kao autor brojnih televizijskih emisija, među kojima su „Šta djeca znaju o zavičaju” i „Nedjeljni zabavnik” koje su se emitovale na sarajevskoj televiziji.

Autor je pesama koje su izvodili: Bijelo dugme, Indeksi, Zdravko Čolić, Jadranka Stojaković, Arsen Dedić, Gabi Novak, Seid Memić Vajta, a neke od najpoznatijih su: „Ima neka tajna veza“, „Pristao sam biću sve što hoće“, „Glavo luda“, „Život je maskenbal“ „Šta bi dao da si na mom mjestu“, „Prvo voće“… Sa 25 godina objavio je prvu knjigu pesama „Zlatni kuršum“ koja je nagrađena Brankovom nagradom. Autor je scenarija za filmove reditelja Mirze Idrizovića: „Ram za sliku moje majke“ (1968), „Život je masovna pojava“ (1970) i „Pjegava djevojka“(1973).

Pročitajte više:

POEZIJA – Najlepše pesme, poeme, soneti, citati i biografije domaćih i stranih autora

BISERI POEZIJE – Najlepše pesme svih vremena

MUZIKA ~ Muzičko zvezdano nebo ~ Tekstovi pesama, biografije, citati, zanimljivosti, koncerti, video…

Kutak za decu – PESME, BAJKE, KNJIGE, CRTANI FILMOVI…

PROZA – Pojam, autori, knjige, citati… / Plejada veličanstvenih

Knjige u pdf formatu ~ Biblioteka elektronskih knjiga

Foto kolaži: Bistrooki – www.balasevic.in.rs
Preuzimanje delova tekstova, tekstova u celini, fotografija i ostalog sadržaja na sajtu je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu ili fotografiji na www.balasevic.in.rs. Ispoštujte naš trud, nije teško biti fin. :)

Exit mobile version