Kategorije
Poezija Poezija recitacije Tekst pesme Video

Federiko Garsija Lorka

Federiko Garsija Lorka – PESME, CITATI, BIOGRAFIJA

Federiko Garsija Lorka (šp. Federico García Lorca  1898 — 1936) bio je španski pesnik, dramaturg i pozorišni reditelj.

„Beše omiljen kao gitara, čio, setan, dubok i jasan kao dete, kao narod. Izabrali su ga dobro oni koji su, streljajući ga, želeli da pucaju u srce njegovog plemena.“ – Pablo Neruda o Lorki

Biografija

„Šta da kažem o Poeziji? Šta da kažem o tim oblacima, o tom nebu? Gledati, gledati, gledati ih, gledati ga i ništa više. Razumećeš da jedan pesnik ništa ne može da kaže o Poeziji. Neka to ostane kritičarima i profesorima. Ali ni ti, ni ja, niti bilo koji drugi pesnik ne može znati šta je Poezija.”
(Federiko Garsija Lorka studentima 1932. godine )

PESME:

Luckasta pesma

GITARA

Nokturno

Romansa mesečarka

PESMA PRVOG POLJUPCA

Mali bečki valcer

San

Pesma danu koji odlazi

Neverna supruga

A posle

DA MI SE RUKE OLISTAJU

„Poeziji nisu potrebne pristalice nego zaljubljenici. Ona stavlja kupinovo trnje i ježeve od srče da bi, njoj za ljubav, izranjavali ruke oni koji je traže.“ (Lorka, predavanje „Uobrazilja, nadahnuće, bežanje“, 1928.)

1898. godine u mestu Fuente Vakeros, u Granadi, rođen je pesnik Federiko Garsija Lorka. Tokom studija književnosti i prava u Madridu upoznaje se sa Bunjuelom, Dalijem i drugim istaknutim španskim umetnicima i zauvek se strastveno predaje umetnosti. Pisao je poeziju, prozu i drame, režirao i glumio, sam radio scenografiju za svoje predstave, crtao, slikao, bavio se muzikom. Streljan je 19. avgusta 1936. godine kao žrtva fašističkog režima. Pesme koje je pisao pred smrt objavljene su prvi put tek posle Frankove smrti. Slavljen za života, slavljen je i danas. Nakon pada Franka, od 1976. svakog 5. juna, na dan pesnikovog rođenja, u Granadi i Fuente Vakerosu održava se proslava njemu u čast, nazvana „5 a las 5”, na koju dolazi hiljade ljudi iz cele Španije.

Foto kolaž: Bistrooki – www.balasevic.in.rs
Preuzimanje delova tekstova, tekstova u celini, fotografija i ostalog sadržaja na sajtu je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu ili fotografiji na www.balasevic.in.rs. Ispoštujte naš trud, nije teško biti fin. :)

Exit mobile version