Kategorije
Biografija

Ferenc Feher – BIOGRAFIJA

Ferenc Feher – BIOGRAFIJA

Ferenc Feher (mađ. Fehér Ferenc; Stari Žednik, 3. avgust 1928 – Novi Sad, 30. jul 1989) je bio književnik, novinar i prevodilac, jedan od najistaknutijih jugoslovenskih pisaca mađarskog jezičkog izraza.

Rođen je u Žedniku 1928. godine. Gimnaziju je završio u Subotici, a u Novom Sadu, na Višoj pedagoškoj školi, studirao je mađarski i ruski jezik.

Bio je urednik omladinskog lista Ijúfság Szava (Omladinska reč), časopisa Híd (Most), urednik umetničkih i dečjih emisija Radio Novog Sada, dnevnog lista Magyar Szó (Mađarska reč), radio je u novosadskoj izdavačkoj kući „Forum“.
Sa makedonskog na mađarski jezik prevodio je Acu Šopova, sa slovenačkog Toneta Seliškara i France Bevka, sa srpskohrvatskog Miroslava Antića, Branka Ćopića, Stevana Raičkovića, Vaska Popu, Floriku Štefan, Vasu Popovića, Aleksandra Popovića, Branka V. Radičevića i mnoge druge.

Njegove pesme su prevođene na srpskohrvatski, slovenački, makedonski, rumunski, albanski, turski, italijanski i rusinski. Prevodili su ga Danilo Kiš, Miroslav Antić. Aleksandar Tišma, Stevan Raičković, Boško Petrović, Todor Manojlović , Josip Varga…

Zajedno sa Miroslavom Antićem objavio je dvojezičnu knjigu Színek és Szavak / Boje i reči. Prevodio Antićeve stihove na mađarski, dok je Antić prevodio njegove pesme na srpski.

Nagrade i odlikovanja

Oktobarska nagrada grada Novog Sada (1965)
Hidova nagrada za najbolju knjigu na mađarskom (1966)
Nagrada Zmajevih dečjih igara (1971)
Zlatna plaketa književne kolonije u Kanjiži
Nagrada Szenteleky
Sedmojulska nagrada
Orden bratsva i jedinstva sa srebrnim vencem

Miroslav Mika Antić – FERENC FEHER (Rečnik Vojvodine)

Ferenc Feher PESME, BIOGRAFIJA, CITATI

Foto kolaž: Bistrooki – www.balasevic.in.rs
Preuzimanje delova tekstova, tekstova u celini, fotografija i ostalog sadržaja na sajtu je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu ili fotografiji na www.balasevic.in.rs. Ispoštujte naš trud, nije teško biti fin. :)

Exit mobile version