Kategorije
Biografija Muzika Poezija i muzika

Massimo Savić

In memoriam . . . Massimo Savić (Pula, 6. 6. 1962 – Zagreb, 23. 12. 2022.)

https://youtu.be/zjC6-00b9j4

Massimo Savić je rođen 6. juna 1962. godine u Puli. Veći deo rane mladosti je živeo u Italiji, a jedno vreme i u Australiji. Karijeru je započeo 1982. godine u Zagrebu kao pevač i gitarista sastava Dorian Gray.

Po prestanku rada grupe je 1986. godine postao solista, orijentišući se na pesme bliže zabavnoj nego rock muzici. Na MESAM-u je izveo pesmu “Zadnja noć” i dobio nagradu za najbolju interpretaciju, a na izboru za “Pesmu Evrovizije” predstavio se pesmom „Samo jedan dan” Zrinka Tutića.

Tokom 1986. godine je boravio u Švedskoj gde je radio sa producentom Tinijem Vargom, ali ništa od snimljenog materijala nije objavljeno.

Prvi LP „Stranac u noći” je snimio 1987. godine sa Zrinkom Tutićem i Matom Došenom. Na albumu je opuštena verzija pesme “Zamisli život u ritmu muzike za ples” iz repertoara Filma, koju je otpevao zajedno sa autorom Jurom Stublićem. Tu je i ”Mavros tin Afriki”, obrada pesme buzuki svirača Gregorisa koju je otpevao na grčkom jeziku, zatim ”Pruži mi ruku”, obrada “Stay With Me, Baby”, grupe Walker Brothers. Massimo nije komponovao nijednu pesmu na ploči, predstavio se samo kao pevač, a jedino je u pesmi “Zadnja noć” svirao gitaru.

Godine 1987. je osvojio prvu nagradu na Internacionalnom festivalu u Drezdenu pesmom ”Samo jedan dan“, a proglašen je pevačem godine na festivalu MESAM gde je i sledećih godina redovno dobijao nagrade. Drugim albumom “Riječi čarobne” u produkciji Mate Došena, potpuno se posvetio estradnoj misli. Snimio je obradu hita Bobi Sola “Jedna suza na tvom licu”, obradu španskog tradicionala “Malaguena Salerosa”, sa Bebi Dol je u duetu otpevao country „Sunce sja, trava miriše”, a u toj pesmi je gostovala i grupa Plava trava zaborava. Saradnici na ploči su bili Zrinko Tutić, Mato Došen, Alka Vuica, grupa Magazin (pevali prateće vokale), a sa Stublićem je napisao tekst za pesmu “La lu la le”.

Treći LP „Muzika za tebe” je radio sa Tutićem i Marinom Tucaković i te iste 1989. godine je za pesmu „Ponovo zajedno” dobio specijalnu nagradu na festivalu “Golden Kite” u Kuala Lumpuru.
Sledeći LP “Zemlja plesa“ je objavio 1990. godine i on je doneo veći broj njegovih kompozicija, a kao autori su učestvovali Zrinko Tutić, Alka Vuica i Zoran Vrač. Produkciju je radio sam sa Jankom Mlinarićem, a u obradi pesme „Mislim, mislim (nek’ živi ljubav)” iz repertoara grupe Srebrna krila, pevao je u duetu sa Dinom Dvornikom. Od obrada, na ploči su još „Budi sa mnom” (“Let’s Just Kiss And Say Goodbye”), “Zemlja plesa” (C. Kenner) i “Otrovna” („Poison Eye”).

Sa početkom rata se preselio se u Labin i 1992. godine je u studiju Jadrana Ogrinca u Kopru snimio album “Elements” na engleskom jeziku. Na ploči su njegovi ambijentalni materijali, sasvim drugačiji od pesama koji je na prethodnim solo pločama snimao.

Godine 1995. je objavio CD “Benzina”, ponovo u saradnji sa Zrinkom Tutićem. Na ploči su obrade “Da li znaš da te volim” Dade Topića i grupe Time i „Dilajla” iz repertoara Toma Džonsa (Tom Jones).

Nakon pet godina pauze, Masimo je objavio novi album koji je nosio naziv Massimo, a potom su usledili albumi Vještina i Vještina 2 koji su Masima vratili u sam vrh hrvatske mejnstrim pop-rok muzike. Glumio je u 18 epizoda 3. sezone serije Naša mala klinika kao Silvestar. Na disku ”Massimo”“ snimio je pesme gitariste Srđana Sekulovića koji je ujedno uradio produkciju.

Na disku ”Vještina” sa aranžerom i producentom Ivanom Popeskićem snimio je obrade ex Yu rock balada. Pesme se kreću u rasponu od ”Bacila je sve niz rijeku” Indexa, preko ”Loše vino” iz repertoara Bijelog dugmeta, do teme ”Libar“ Gibonnija.

Na disku “Vještina II” većinu materijala čine nove pesme, a uvršćene su obrade „Pristao sam bit ću sve što hoće”, ”Sve će to mila moja prekriti ruzmarin, snjegovi i šaš” (Bijelo dugme), “Mi nismo sami” {Film), “Zagrli me” (Arsen Dedić) i nova verzija “Samo za tvoje oči” iz repertoara Dorian Gray. Pesmu “Da mogu” je otpevao i na italijanskom (“Magari”) i ta verzija je sakrivena na kraju diska.

Na koncertima nastupa sa pratećom grupom Alkemičari koju čine Željko Romac (gitara), Saša Ismailovski (klavijature), Luka Veselinović (bas), Dalibor Matošević (gitara) i Marko Matošević (bubnjevi).

Nakon više nominacija, godine 2004. dobio je diskografsku nagradu Porin u kategoriji najboljeg muškog vokalnog izvođenja. Uspeh je ponovio i sledeće dve godine.

Posle albuma Vještina i Vještina 2, Masimo je 2008. godine objavio svoj novi album pod nazivom Sunce se ponovo rađa. Ovde je naglasak bio na vlastitim pesama, iako su se i na ovom diskografskom izdanju nalazile i neke obrade kao što je bila pjesma Traži me za koju je tekst napisao Arsen Dedić, a pesma je bila obrada hita ercami Renata Zera.

Ipak, album su obeležili njegovi autorski hitovi poput pesama Indija, Bilo gdje, kao i duet s Nenom Belanom na pesmi Zar više nema nas. Nakon toga, Masimo je 2010. objavio duet s Arsenom, a otpevali su pesmu Gustava Krkleca Za jednom kapi čistoga života.

Gustav Krklec – Poremećeni koraci (Za jednom kapi čistoga života) pevaju Arsen i Massimo

CD “Apsolutno uživo” snimili su na nastupu u klubu “Aquarius” 14. juna 2005. godine.

Sredinom 2011. godine, Masimo je objavio pesmu Iz jednog pogleda, čiji je tekst i muziku napisao Predrag Martinjak.

Massimo Savić – Iz jednog pogleda (video i tekst)

https://youtu.be/dr7FFIUSQ1M

Ovom pesmom Massimo je najavio rad na novom albumu. Taj album objavljen je krajem iste godine i nosio je naziv Dodirni me slučajno. Na albumu se nalazi pomenuta pesma Dodirni me slučajno za koju je tekst i muziku radio Dino Muharemović, a pored nje na albumu su i pesme Sretan put i Krug u žitu, za koje je zaslužan Predrag Martinjak, zatim pesma Tišina, za čiji je tekst i muziku odgovoran Sandro Bastiančić, kao i pesma Gdje smo sad, čiji je tekst napisala Masimova supruga Eni Kondić. Uz Masima i bend, za ovaj album zaslužna su četiri producenta s kojima je Masimo radio — Nikša Bratoš, Predrag Martinjak, Ivan Popeskić i Ante Gelo.

Godine 2013. Masimo je u areni u Puli održao dotad svoj najveći solistički koncert. Takođe, te godine je objavio još jednu pesmu pod nazivom Suze nam stale na put, za koju je tekst i muziku radio Predrag Martinjak. Koncert u Puli održan je 17. avgusta i Masimo ga je i sam nazvao jednim od najznačajnijih koncerata svog života.

Krajem 2014. godine Masimo je objavio novi singl Ispod nekog drugog neba kojim je najavio novi album. Krajem januara 2015. godine Masimo je taj album i objavio pod nazivom 1 dan ljubavi. Na albumu se našla pomenuta pesma Suze nam stale na put, a pored nje i naslovna numera 1 dan ljubavi, koju je takođe uradio Predrag Martinjak, Kladim se na nas i Ne dam grijehu na tebe, sarajevskog autora Amila Loje, Ostani tu, Zemlja zove oblake i druge. Za ovaj album zaslužna su tri producenta — Nikša Bratoš, Predrag Martinjak te Ivan Popeskić. Na albumu je gostovao i gitarista i muzičar, član benda Petera Gabrijela, Rouds, koji je svirao gitaru na 5 pesama s albuma.

Dve godine kasnije, krajem 2016. godine, Masimo je objavio novi singl 1000 ljudi kojim je najavio rad na novom albumu. Juna 2017. godine Masimo je izdao pesmu Neka ti plove brodovi koja se takođe našla na novom albumu objavljenom početkom 2018. godine. Ovaj studijski album izašao je u maju i nosi naziv Sada. Sadrži 14 pesama, uključujući tri prethodno objavljene pjesme — Nama se nikud ne žuri, Neka ti plove brodovi i 1000 ljudi, kao i 11 novih pesama. Masimo je na albumu sarađivao sa nekim stalnim autorima poput Predraga Martinjaka, Amila Loje, Dade Pastuovića i Sandra Bastiančića, a za novi album pesme su još napisali i Nihad Voloder, Sergej Ćetković, Damir Arslanagić i Bruno Kovačić. Od aranžera i producenata na albumu su radili Nikša Bratoš, Predrag Martinjak i Ivan Popeskić.

Izdavanjem albuma Masimo je objavio i novi singl Lice varalice autora Bruna Kovačića. Do kraja godine objavio je još dva singla s novog albuma. Prvi je Ne ostavljaj me tu, autora Predraga Martinjaka. Drugi je izašao u decembru 2018. godine, a reč je o pesmi Nisam spreman, koju je za Masima napisao popularni crnogorski kantautor Sergej Ćetković.

Tokom karijere Masimo je sarađivao sa grupom Ekatarina Velika, pevao je na njihovom drugom albumu iz 1985. godine, učestvovao je na pločama grupe Film, Denis & Denis i Geto, a povremeno je nastupao sa grupom Le Cinema.

Svoj muzički doprinos dao je u TV rok opereti Kreatori i kreature Vladimira Milačića. Taj muzički materijal objavljen je na ploči Kreatori i kreature (PGP RTB 1988). Sarađivao je sa pozorišnom trupom Kugla glumište u predstavi Neprigušeni titraji i član je pozorišne trupe Labin Art Express.

Promo CD Body, Energy & Emotions snimio je 1995. godine sa članovima multimedijalne grupe, Deanom Zahtilom i Krešimirom Farkašem u okviru projekta Metal Guru. U okviru istog projekta, 1998. godine objavio je i album Hero in 21st Century.

Nastupio je 22. februara 2003. godine na koncertu posvećenom Milanu Mladenoviću u zagrebačkom klubu “Tvornica”. Njegove verzije pesama “Tatoo”, „Budi sam na ulici” i “Out” objavljene su na disku “Jako dobar tatoo! Tribute To EKV”

Preminuo je 23. decembra 2022. godine u Zagrebu u Vinograskoj bolnici, gde se lečio od raka pluća.

Pročitajte više:

MUZIKA ~ Muzičko zvezdano nebo ~ Tekstovi pesama, biografije, citati, zanimljivosti, koncerti, video…

POEZIJA – Najlepše pesme, poeme, soneti, citati i biografije domaćih i stranih autora

Kutak za decu – PESME, BAJKE, KNJIGE, CRTANI FILMOVI…

PROZA – Pojam, autori, knjige, citati… / Plejada veličanstvenih

Knjige u pdf formatu ~ Biblioteka elektronskih knjiga

BISTROOKI – Kutak za bistrooke

Foto kolaži: Bistrooki – www.balasevic.in.rs
Preuzimanje delova tekstova, tekstova u celini, fotografija i ostalog sadržaja na sajtu je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu ili fotografiji na www.balasevic.in.rs. Ispoštujte naš trud, nije teško biti fin. :)

Exit mobile version