Kategorije
Video

Matija Bećković – NE ZNAŠ TI NJIG (Monodrama, Sonja Jauković)

https://youtu.be/uzK_5VMFpDo

Matija Bećković – NE ZNAŠ TI NJIG (Monodrama po poemama Matije Bećkovića REČE MI JEDAN ČOEK i MEĐA VUKA MANITOGA). Autorski projekat Sonje Jauković, prvakinje Narodnog pozorišta u Beogradu.

Monodrama NE ZNAŠ TI NJIG je premijerno izvedena 1989. u Teatru MAGAZA, u Beogradu. Igrana je širom bivše Jugoslavije i prikazana na Festivalu monodrame i pantomime u Zemunu, a nagrađena ”Statuetom slobode” na Oktobarskim svečanostima u Mladenovcu.

Izvođena je u Kulturnom centru u Parizu, Cirihu , Minhenu, na Barskom ljetopisu, Budva teatru…

„Pratila sam ‘ženski glas’, kroz „mušku“ poeziju Matije Bećkovića. Majka Miluša, „žena čoek“, bila je dramaturška okosnica u izboru stihova. Tako sam napravila uslovnu duodramu. Majka i sin u publici, koga ona grdi, vaspitava, upozorava, mazi, kune, preti, a sve iz straha da ne nastrada zbog svoje „lude glave“ i dobrote, među „pasjim sinovima“, koji zlu u sebi ne mogu da se suprotstave, „jer je jače od njig“. Na crnogorskom kamenu sedi zapitana šta ce biti. Moral, materinstvo, ljubav, vera u Boga… pitanja su koja je muče i na koje traži odgovor. Duhovita, cinična, nepredvidiva Bećkovićeva poezija pokazala se scenski zahvalnom, igrivom i dopadljivom.“ – Sonja Jauković

Iako ima dramskih elemenata u pitanju je komedija koja je u dugom periodu sa uspehom izvođena pred različitom publikom.

Video: Deo monodrame NE ZNAŠ TI NJIG, Sonja Jauković, Narodno pozorište, Beograd, 1994.

Exit mobile version