Kategorije
Biografija Muzika

Miladin Šobić – Biografija

Miladin Šobić – Biografija

Miladin Šobić prekinuo je karijeru pre više od trideset godina i nikad se nije vratio na scenu. Njegov kult se održao sve do danas. Ostao je jedna od najvećih zagonetki sveta muzike.

Miladin Šobić je rođen 7. januara 1956. u Nikšiću gdje je odrastao i završio srednju školu. Aktivno se muzikom bavio početkom osamdesetih godina u SFRJ. Nakon srednje škole odselio se u Dubrovnik, gde je upisao Fakultet za turizam.

U studentskim danima je napisao svoje najpoznatije pesme. Godine 1975. snimio je svoj prvi singl „To sam ja“/„Zazvoni zvono“. Pesma „To sam ja“ ili „Sonata“ je postala nezvanična studentska himna u Dubrovniku 1975. godine. Godinu dana kasnije na muzičkom festivalu „Omladina ’76.“ u Subotici osvojio je drugo mesto sa pesmom „Daj nam neba“.

U saradnji sa klavijaturistom Gaborom Lenđelom i studijskim muzičarima, izdao je dva albuma, „Ožiljak“ (Diskoton 1981) i „Umjesto gluposti“ (Diskoton 1982), koji je dostigao platinasti tiraž.

Takođe je snimio i treći album, „Barutana ljubavi“ koji nikad nije objavljen. Nakon smrti svoje sestre, Šobić je prestao da se bavi muzikom i povukao se iz javnog života. Nakon toga, vratio se da živi u svoj rodni grad, Nikšić.

U jednom intervjuu Balašević je izjavio da otkad Šobić ne svira, on više nema pravog konkurenta.

Iako se pričalo o Šobićevom povratku, on se nikada nije vratio muzici.

Početkom 2013. godine Šobić je usled moždanog udara primljen u nikšićku hitnu službu. Nakon ukazane pomoći hitno je prebačen na kliniku za neurohirurgiju u Klinički centar Crne Gore, gde je operisan. Još uvek se oporavlja od posledica moždanog udara.

Šobić je te godine dobio i najveće priznanje Nikšića, nagradu „18. novembar“. Početkom 2014. na kompakt disku reizdati su njegovi albumi, a celokupan prihod od prodaje ide u fond za njegovo lečenje.

Dobio je Trinaestojulsku nagradu Republike Crne Gore za životno delo 2016. godine.

 

Exit mobile version