Kategorije
Knjige Knjige pdf Proza

Milica Jakovljević MIR JAM – NEPOBEDIVO SRCE (knjiga, pdf)

Milica Jakovljević MIR JAM – NEPOBEDIVO SRCE / Knjiga, Roman, pdf

Milica Jakovljević MIR JAM – NEPOBEDIVO SRCE (knjiga, roman, pdf):

Milica Jakovljević Mir Jam - Nepobedivo srce

 

DIPLOMIRANI PRAVNIK TRAŽI ZAPOSLENJE

…Vrata se lagano odškrinuše na sobi medicinara Boška i pomoli se naborano lice starije žene prosede kose, gazdarice — majka-Mare. Student je ležao na krevetu i učio. Na podu se nalazio dušek na kome je neko morao spavati. Medicinar podiže oči sa knjige.

— O, vi ste poranili majka-Maro! Šta hoćete?

— Neću ništa… Nego… da vidim nešto…

— Nije još otišao! Vama je krivo zbog dušeka! Kao da će vam upropastiti i pocepati dušek!

Gazdarica uđe u sobu i žalosnim glasom poče uobičajenu jutarnju pridiku svome samcu, studentu medicine:

— Ja sam sirota žena, sinko! Izdala sam tebi sobu, a ono već petnaest dana spava ti drug na mome dušeku. Nije pravo! Cepaju mi se stvari.

— Ama, šta vam se cepa? Pogledajte! Jel’ se iscepalo gdegod? Čovek legne i ustane! Kazao je da će vam platiti za ovo što spava. Pa vi bar, majka-Maro, znate šta je siromah student?

— Znam, sinko, ali i meni je teško. Nisam ja kućevlasnica, kao ona, tamo sa ulice. Ima praznih soba, mogla bi džabe da ih drži, ne jednog, nego i dva studenta! A ona ne trpi ni kuče ni mače, a kamoli čoveka! Čekaj da savijem ovaj dušek! Vidi, ovde se providi, samo što se ne pocepa.

— Kad postanem lekar, majka-Maro, kupiću vam dva dušeka… Majke mi, hoću!… Još bolje, odužiću se ja vama! Vi ćete biti domoupraviteljka kod mene. Uzeću vas pod svoje. Ako se oženim, možda moja žena neće umeti da kuva, a vi znate kako je student željan lepo da pojede; vi ćete samo da nadzirete kuvaricu!… More, što ću da vas obučem! Sve u svilu! Predstavljaću vas: moja tetka!

— Obešenjak si ti veliki! — nasmeja se majka-Mara, koja je volela studente kao svoju decu, razumevala njihovu bedu, jer je i sama bila sirota, i odvajala im od svojih usta kad što lepo skuva…

— Pa jel’ išao gdegod za mesto — onaj tvoj drug?…

— Trči svakog dana, obećavaju mu svi i sve se svrši na lepim rečima.

— A što sedi u Beogradu?

— Došao je radi službe… Svršio čovek prava još pre godinu i po i nikako da dođe do službe. Bio je kod majke u unutrašnjosti. On je iz Sandžaka. Ima majku s malom penzijom i sestru daktilografkinju. One su ga izdržavale, a izdržavao se i sam. Pevao je i po kafanama, pa neće čovek više! Vi znate najbolje, majka-Maro, kako se muče studenti. Vi ste naša dobra
studentska majka.

. . .

Pročitajte više:

Milica Jakovljević MIR JAM – Kolekcija knjiga, pdf, Biografija, Zanimljivosti

Knjige u pdf formatu ~ Biblioteka elektronskih knjiga

PROZA – Pojam, autori, knjige, citati… / Plejada veličanstvenih

POEZIJA – Najlepše pesme, poeme, soneti, citati i biografije domaćih i stranih autora

BISERI POEZIJE – Najlepše pesme svih vremena

MUZIKA ~ Muzičko zvezdano nebo ~ Tekstovi pesama, biografije, citati, zanimljivosti, koncerti, video…

Kutak za decu – PESME, BAJKE, KNJIGE, CRTANI FILMOVI…

Foto kolaž: Bistrooki – balasevic.in.rs
Preuzimanje delova tekstova, tekstova u celini, fotografija i ostalog sadržaja na sajtu  je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu ili fotografiji na www.balasevic.in.rs. Ispoštujte naš trud, nije teško biti fin. :)

Exit mobile version