Kategorije
Knjige Poezija Poezija recitacije Tekst pesme Video

Miroslav Mika Antić – GARAVI SOKAK

Miroslav Mika Antić – GARAVI SOKAK / Knjiga, Video, Recitacije (govori Mika Antić), Tekstovi pesama, Citati, Mika o knjizi

https://youtu.be/ggGhkqoR5NE

PESME

KAD SAM BIO GARAV

MILE DILEJA

JOCA

Raja

Danijela

VLAJKO

MAĆIKA

Đorđe

Smilja

Živorad

Ivan

Vasa

MITA

Vojislav

ANĐA

Gaga

BUDIMIR

Uroš

GATANJA I ČAROLIJE

OKTOBAR

Čitanje iz dlana

Kako se pravi drago kamenje

NOVEMBAR

Čitanje iz prstiju

Kako se postaje nevidljiv

DECEMBAR

Čitanje iz karata

Duniša

JANUAR

Blizanci

Igre mrtvih pod jorganom

FEBRUAR

APRIL / Pesma od vrbovog pruća

Čitanje iz blata

MART

Čitanje iz latica

Uspavanka

VAŠAR

Tugomir

Gordana

Zakletva

MAJ / Zaruke

Rom

BALADA

Nikolić

ROMANSA

MALILINI

PERA

VAŠAR

MOLITVA

Iz knjige GARAVI SOKAK – MIROSLAV MIKA ANTIĆ, Tisak: Štamparski zavod »Ognjen Prica«, Zagreb — 1978.

MIROSLAV MIKA ANTIĆ O „GARAVOM SOKAKU“

Kad razmišljamo malo o tom „Garavom sokaku“, onda se tu pojavljuje jedna sasvim nova priča. Sve ono što nisam smeo da kažem kroz drugu poeziju, što mi je bilo nezgodno, ja sam to prokrijumčario kroz Cigane.

Dakle, to je jedan paket koji je lepo upakovan u nekakve ciganske boje, uvezan finim mašnicama a iznutra – saopštene su nekakve ljudske poruke koje se odnose na sve ljude na svetu jer tvrdim da nikada nisam shvatao Cigane kao narod, nego sam ih shvatao kao pripadanje jednom određenom načinu življenja. Dakle, ne biti Rom, nego biti Ciganin znači: biti slobodan, umeti odskitati kada se čoveku skita, umeti zapevati kada se čoveku peva, plakati kada se plače, biti nežan u isto vreme kad i grub, biti jednako i tužan i srećan, biti u isto vreme i krilat i biti nogama jako zakopan u zemlju, zarastao, prosto, korenjem.

E, pa ja sam, beležeci te Cigane, u stvari, pokušao neke stvari da otvorim. Na primer, da li je uopšte ciganska pesma u kojoj kažem ove stihove:

„Uvek kad se igramo,/ meni kažu: “Bićeš konj.”/ I ja, šta ću, moram.// I još neki budu konji / a ostali sednu nam na leđa, / pa se tako trkamo. // Mi, koji smo konji, / dok trčimo do cilja, / u konje se pretvorimo, majke mi. // I oči nam konjske, / i srce nam konjsko, / i mozak nam konjski. // I mogu vam reći, kad si konj, / uopšte ti nije važno / da budeš baš prvi. // To je uvek važno/ samo / onom koji jaše.“?

Dakle, nikakve ciganske poezije u tom svemu, nego jedna opšteljudska poezija koju sam koristio kao okvir, da bih, tu i tamo ofarbao neke boje malo crnpurastije, da bih im dao neku gorku svežinu, da bih im dao nešto malo smeha koji ima poneki grč u sebi i, u stvari, tako, čineći te dve linije: to je, u stvari cela moja dramaturgija – Antićeva dramaturgija.

U stvari, iza svega toga stoji jedan veliki, težak, ljudski plač; jedno ridanje ogromno. E, sad tu nikako ne može čovek da me uhvati šta ja to radim: da li se smejem samom sebi kroz plač ili plačem nad samim sobom kroz neko smejanje.

– Miroslav Mika Antić

VIDEO

Miroslav Mika Antić – GARAVI SOKAK / Pesme iz zbirke GARAVI SOKAK / Video: Mika Antić govori svoje pesme iz GARAVOG SOKAKA:

1. Uvod: „Kaže meni Đoka Balašević: „Kaži im one Ciganjske, to najviše prođe.“ Pa da vam kažem koju Cigansku…

2. JOCA

3. VLAJKO

4. ŽIVORAD

5. PERA

6. MITA

7. ANĐA

8. „Ciganin je svako ko ume lepo da sanja, lepo da voli, lepo da misli, lepo da bude srećan, lepo da bude nesrećan, lepo da bude tužan, lepo da plače… Pa onda kad čuje muziku, ne može da izdrži, mora da peva pa da igra, pa onda kad stoji u mestu mora da putuje, da skita… Ume lepo, najlepše na svetu da laže. E, ja to umem. Ja ne znam da li vi umete, ako neko od vas ima neku od tih osobina, onda je malo od moje sorte.“ – Miroslav Mika Antić 04:28

Miroslav Mika Antić je često bio gost na nastupima i koncertima tada najpoznatijih zvezda muzičkog neba: Tome Zdravkovića, Ranog Mraza… Toma Zdravković i Mika Antić su bili i veliki prijatelji.

Audio snimci (1, 2, 3, 4 i 8) su sa jednog od nastupa Ranog Mraza u studiju M u Novom Sadu krajem sedamdesetih godina prošlog veka.

Pročitajte više:

Miroslav Mika Antić – POEZIJA, CITATI, ZANIMLJIVOSTI, PROZA

POEZIJA – Najlepše pesme, poeme, soneti, citati i biografije domaćih i stranih autora

PROZA – Pojam, autori, knjige, citati… / Plejada veličanstvenih

PESME ZA DECU – Otpevane pesme, Recitacije, Tekstovi pesama, Knjige, Video

BAJKE i LEGENDE – Najlepše bajke i legende svih vremena, narodne bajke, bajke najpoznatijih autora…

Kutak za decu – PESME, BAJKE, KNJIGE, CRTANI FILMOVI…

Knjige u pdf formatu ~ Biblioteka elektronskih knjiga

MUZIKA ~ Muzičko zvezdano nebo ~ Tekstovi pesama, biografije, citati, zanimljivosti, koncerti, video…

BISTROOKI – Kutak za bistrooke

Foto kolaži: Bistrooki – www.balasevic.in.rs
Preuzimanje delova tekstova, tekstova u celini, fotografija i ostalog sadržaja na sajtu je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu ili fotografiji na www.balasevic.in.rs. Ispoštujte naš trud, nije teško biti fin. :)

Exit mobile version