Kategorije
Filmska muzika Muzika Video Zanimljivosti

OTPISANI – Muzika iz TV serije – Milivoje Mića Marković

Milivoje Mića Marković – OTPISANI – Muzičke teme iz TV serije OTPISANI (1972) / Video, Muzika

Milivoje Mića Marković – OTPISANI

Genijalni čika Mića (Milivoje Marković (1939 — 2017)) je bio legenda džeza, muzičar i kompozitor koji je široku popularnost stekao kao autor kultne muzike za televizijsku seriju „Otpisani“ 1972. godine.

„Aleksandar Đorđević, reditelj serije „Otpisani“, zamolio me je da napišem modernu muziku, u koordinatama teme iz filma „Šaft“. Obišao sam ih na snimanju i popričao s Vojom Brajevićem i Draganom Nikolićem, koje sam poznavao od pre. Rekli si mi da snimaju dinamičnu seriju i na osnovu toga osmislio sam čuvenu bas deonicu koja je davala ritam igrama klinaca širom Jugoslavije. Muzika je snimljena na mikseti koja je ručno pravljena i imala je keramičke cevi. Zato i danas tako grmi muzika kada se „Otpisani“ emituju na televiziji.“ – rekao je jednom prilikom Milivoje Mića Marković.

TV serija OTPISANI

„Otpisani“ je jugoslovenska televizijska serija, snimljena u produkciji Televizije Beograd 1974. godine. Serija prati avanture mladih ilegalaca u okupiranom Beogradu za vreme Drugog svetskog rata. Nastala je po istoimenoj knjizi Dragana Markovića, a uporedo sa snimanjem serije, snimljen je i film „Otpisani“. Zbog velike popularnosti serije, dve godine kasnije, snimljen je nastavak pod nazivom „Povratak otpisanih“.

Glavni junaci serije bili su tada mladi glumci – Voja Brajović (Tihi), Dragan Nikolić (Prle), Miki Manojlović (Paja), Stevo Žigon (Kriger), Pavle Vuisić (Poštar). . .

Televizijska serija „Otpisani“ bazirana je na istoimenoj knjizi i zasniva se na spoju izmišljenih i istinitih događaja iz vremena ilegalnog otpora okupatoru, tokom okupacije Beograda za vreme Drugog svetskog rata, od 1941. do 1945. godine.

Iako dosta izmenjeni, mnogi delovi serije su nastali prema stvarnim događajima: spasavanje Aleksandra Rankovića iz zatvorske bolnice u Vidinskoj ulici, jula 1941; paljenje garaže u Grobljanskoj ulici, avgusta 1941; ubistvo agenata Đorđa Kosmajca i Obrada Zalada u ulici Cara Uroša, marta 1942; rad ilegalne štamparije u Beogradu, koja je funkcionisala na dve lokacije 1941-1944. i dr.

POVRATAK OTPISANIH

Za razliku od prvog dela, nastavak serije, pod nazivom „Povratak otpisanih“ se ne temelji ni na kakvim stvarnim događajima (izuzev prikazanih borbi za oslobođenje Beograda, oktobra 1944. i epizode „Most“ u kojoj je prikazan lik učitelja Miladina Zarića, koji je samoinicijativno onemogućio rušenje tada jedinog mosta na Savi), već je čist plod mašte autora.

Serija, kao i film, je bila veoma gledana i dostigla je kultni status u čitavoj Jugoslaviji, a popularna je i danas pa se prilikom svake reprize prikazuje u udarnom terminu i samim tim je najgledaniji program.

Pored glavnih junaka Prleta i Tihog, kao glavnih protagonista, kod publike se izdvojio i lik negativnog-junaka, majora Krigera, u izuzetnom tumačenju glumca Steve Žigona, koji je tom ulogom postao jedna od glumačkih ikona jugoslovenske kinematografije i postavio stereotip svih likova nemačkih okupatorskih vojnika.

Takođe, kultni status i popularnost doživela je i glavna muzička tema serije, kompozitora Milivoja Miće Markovića, koja je popularna od TV džinglova, muzike na utakmicama i svadbama, veseljima do zvonjave mobilnih telefona.

Pročitajte više:

MUZIKA IZ FILMOVA I TV SERIJA – Najlepše pesme iz kultnih filmskih ostvarenja, TV serija, pozorišnih predstava. . .

MUZIKA – Muzičko zvezdano nebo – Tekstovi pesama, biografije, citati, zanimljivosti, koncerti, video…

POEZIJA – Najlepše pesme, poeme, soneti, citati i biografije domaćih i stranih autora

PROZA – Pojam, autori, knjige, citati… / Plejada veličanstvenih

PESME ZA DECU – Otpevane pesme, Recitacije, Tekstovi pesama, Knjige, Video

Crtani filmovi – Najlepši crtani filmovi i bajke / Sinhronizovani / Srpski

BAJKE I LEGENDE – Najlepše bajke i legende svih vremena, narodne bajke, bajke najpoznatijih autora…

Kutak za decu – PESME, BAJKE, KNJIGE, CRTANI FILMOVI…

Knjige u pdf formatu – Biblioteka elektronskih knjiga

BISTROOKI – Kutak za bistrooke

Kolorizacija fotografija i foto kolaži: Bistrooki – www.balasevic.in.rs
Preuzimanje delova tekstova, tekstova u celini, fotografija i ostalog sadržaja na sajtu je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu ili fotografiji na www.balasevic.in.rs. Ispoštujte naš trud, nije teško biti fin. :)

Exit mobile version