Kategorije
Biografija Citati Poezija Tekst pesme Zanimljivosti

Rajner Marija Rilke

Rajner Marija Rilke – PESME, ZANIMLJIVOSTI, CITATI, BIOGRAFIJA

Rajner Marija Rilke (nem. Rainer Maria Rilke; Prag, 4. decembar 1875 — Valmont, 29. decembar 1926) je sigurno jedan od najvećih nemačkih pesnika. Još kao student filozofije na univerzitetu u Minhenu počinje da objavljuje prozu i poeziju po nemačkim i austrijskim časopisima.

Puno je putovao, posebno do Prvog svetskog rata. Dva puta se sreo sa Tolstojem, prvi put u Moskvi 1899. i sledeće godine u Jasnoj Poljani. U daljoj potrazi za učiteljem Rilke je od 1905. do 1907. bio lični sekretar slavnog skulptora Ogista Rodena i o njemu napisao monografiju. Pariz je Rilke posebno voleo i u njemu je živeo od 1902. do Prvog svetskog rata.

Pisao je na nemačkom jeziku, ali i na francuskom, dve zbirke je na francuskom objavio za života, a treću „Ruže“, za koju je predgovor napisao lično Pol Valeri, nije dočekao da bude objavljena. Ostavio je iza sebe veliku prepisku sa značajnim ličnostima svog vremena.

Prevodio je sa francuskog, engleskog i italijanskog jezika, a on sam najprevođeniji je nemački pesnik 20. veka. Prvi prevodi njegovih stihova i tekstovi o njemu pojavili su se kod nas neposredno nakon njegove prerane smrti, 1926. godine.

Rilke je pisao monografije (Vorpsvede, Ogist Roden) i roman Zapisi Malte Laurids Brigea. Ipak, glavna odlika njegovog književnog rada jeste pisanje moderne, filozofsko-meditativne poezije. Među Rilkeova najbolja ostvarenja ubrajaju se zbirke pesama: Časlovac, Knjiga slika, Nove pesme, Devinske elegije i Soneti posvećeni Orfeju.

PESME

LIŠI ME VIDA…

DEVETA DEVINSKA ELEGIJA

PANTER

LJUBAVNA PESMA

POZNA JESEN U VENECIJI

SONETI POSVEĆENI ORFEJU

LABUD

MOJ ŽIVOT

USAMLJENIK

UVODNA PESMA

PESMA O MORU

PONT DU CARROUSEL

USPAVANKA

POČETAK LJUBAVI

RASTANAK

NATPIS NA PESNIKOVOM GROBU

PISMA MLADOM PESNIKU

ZANIMLJIVOSTI

Rajner Marija Rilke i Lu Andreas-Salome

Miroslav Mika Antić citira Rilkea

CITATI

„Da bi napisao samo jedan stih, čovek mora da vidi mnoge gradove, ljude i stvari, da poznaje životinje, da oseti let ptica i da zna kakve pokrete čine cvetovi kad se jutrom otvaraju.

Mora da razmišlja o putevima koji vode kroz nepoznate krajeve, o neočekivanim susretima, o odlascima za koje već dugo zna da se približavaju, (…) o jutrima na obali mora, o noćima na putovanjima koje podrhtavaju u velikoj visini i lete zajedno sa zvezdama – pa čak nije dovoljno ni da ume o svemu tome da razmišlja. (…)

Čak nije ni dovoljno da postoje takva sećanja. Treba umeti zaboraviti ih kad su mnogobrojna, biti beskrajno strpljiv u čekanju da se vrate. Jer sama sećanja još nisu ti. Tek kad u nama ona postanu krv, pogled, pokret, kad više nemaju ime i ne razlikuju se od nas, tek tada se može dogoditi da se u nekom retkom času, iz mnoštva njih, pojavi prva reč jednog stiha.

(Rajner Marija Rilke, „Zapisi Maltea Lauridsa Brigea“)

Pročitajte više:

POEZIJA – Najlepše pesme, poeme, soneti, citati i biografije domaćih i stranih autora

PROZA – Pojam, autori, knjige, citati… / Plejada veličanstvenih

PESME ZA DECU – Otpevane pesme, Recitacije, Tekstovi pesama, Knjige, Video

BAJKE i LEGENDE – Najlepše bajke i legende svih vremena, narodne bajke, bajke najpoznatijih autora…

Kutak za decu – PESME, BAJKE, KNJIGE, CRTANI FILMOVI…

Knjige u pdf formatu ~ Biblioteka elektronskih knjiga

MUZIKA ~ Muzičko zvezdano nebo ~ Tekstovi pesama, biografije, citati, zanimljivosti, koncerti, video…

BISTROOKI – Kutak za bistrooke

Foto kolaž: Bistrooki – www.balasevic.in.rs
Preuzimanje delova tekstova, tekstova u celini, fotografija i ostalog sadržaja na sajtu je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu ili fotografiji na www.balasevic.in.rs. Ispoštujte naš trud, nije teško biti fin.:)

Exit mobile version