Arsen Dedić

ARSEN DEDIĆ – POEZIJA, PESME, CITATI, PESME ZA DECU, VIDEO…

ARSEN

Arsenije Dedić – Arsen (Šibenik, 28. jul 1938 — Zagreb, 17. avgust 2015) je bio pevač, kompozitor, pesnik, aranžer, tekstopisac, kantautor i muzičar. Prvu knjigu poezije „Brod u boci“ Arsen je objavio 1971. godine i ona je doživela brojna izdanja i impresivan tiraž od osamdeset hiljada primeraka.

Arsen je autentičan začetnik autorske pesme i literarne šansone.

Arsen Dedić i Petar Grašo – Sad te se samo rijetko sjetim

Tin Ujević – UHAPŠEN U SVOJOJ MAGLI… pjeva Arsen Dedić

Arsen Dedić, Bora Đorđević i Zoran Predin – DOMOVINA

Arsen Dedić i Milena Dravić – MILENA

ARSEN ZA DECU:

Arsen Dedić ‎– Arsen Pjeva Djeci (Vinyl, LP, Album)

ŠU, ŠU, ŠU (Tajna)

ŠTO, ŠTO, ŠTO

KAD BI SVI LJUDI NA SVETU

KAD SE MALE RUKE SLOŽE

USPAVANKA

PESME:

Ne daj se Ines

OTKAKO TE NE VOLIM

Kuća pored mora

MOJA LJUBAVI

TELEGRAM (Miki Antiću u spomen)

Stranputnici

Femme fatale

LJETNI PJESNICI

Mostovi

Moderato Cantabile

Balada o prolaznosti

BROD U BOCI

Tuđa hrabrost

Kratak susret

O, Bože učini nešto

Jezik

Život je Češka

Mali narodi trebaju velike pjesnike

Crna ovca

Kakve pjesme pjevati

Zagreb mi daje

Arsen je sa Matijom Skurjenijem objavio knjigu za decu „Zamišljeno pristanište“ (1975), pa „Narodne pjesme“ (1979), „Canto e poesia“ (1983), sa fotografom Tomislavom Risićem „Zagreb i ja se volimo tajno“ (1986) i „Hotel Balkan“. Krajem 1997. godine Dedić je objavio knjigu „Stihovi“ u kojoj su sakupljeni materijali iz njegovih knjiga, kao i nove pesme. Za svoj rad Dedić je dobio brojne nagrade od kojih su posebno cenjene italijanske I premi Tenzo i Jacques Brel za doprinos autorskoj pesmi u Evropi.

„Kao i obično, Abdulah Sidran je u pravu sa rečenicom: „Kad je Bog dijelio talenat Arsen je više puta stao u red.“ Pesnik, pevač, flautista, kompozitor, producent, orkestrator, aranžer, pa čak i slikar – Arsen je bio sve što jedan umetnik može poželeti da bude. Arsen Dedić je najveće A naše muzike. Početak. Posle njega je sve posle. Čuvar vatre i pepela, miljenik muza i usamljenik. O samoći svedoči jezikom samoće. O nežnosti nežno. O emocijama birano, zanosno. Blizak je jer se nije odrekao posebnog rečnika samotnjaka ponesenog iz nedara zavičaja. Istovremeno je i čuvar građanske kulture, onog zaboravljenog tipa muzičke i pesničke pismenosti kojoj estradna bižuterija na proputovanju, ratnohuškački bubnjevi i liferanti narodnjačkog ukusa nisu došli glave.“ – Gane Pecikoza* (* Izvor citata: http://ganemuzickaradionica.rs/arsen-dedic/)

Foto kolaži: Bistrooki – www.balasevic.in.rs
Preuzimanje delova tekstova, tekstova u celini, fotografija i ostalog sadržaja na sajtu je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu ili fotografiji na www.balasevic.in.rs. Ispoštujte naš trud, nije teško biti fin. :)

Exit mobile version