Kategorije
Biografija

Miloš Crnjanski – BIOGRAFIJA

Miloš Crnjanski – Biografija

Miloš Crnjanski (Čongrad, 26. oktobar 1893 — Beograd, 30. novembar 1977) je bio književnik, profesor, novinar i diplomata. Već u petnaestoj godini u somborskom listu “Golub” objavljena mu je pesma „Sudba“. Bavio se mačevanjem, igrao fudbal, slikao, fotografisao, prevodio, putovao, znao mađarski, nemački, francuski, engleski, italijanski, španski, portugalski, ruski, starogrčki i latinski jezik.

Neprestano je učio, studirao je i u svojim pedesetim godinama, a počeo je od devetnaeste na Eksportnoj akademiji u Rijeci, potom je u Beču studirao medicinu, istoriju umetnosti i filozofiju, u Beogradu uporednu književnost, istoriju i istoriju umetnosti, 1921. godine studira na Sorboni, a u Londonu je stekao diplome iz hotelijerstva, dramaturgije, filmske režije i spoljne politike.

Bio je ataše za štampu u našim ambasadama u Berlinu, Rimu i Londonu.

Od 1945. godine živeo je teškim emigrantskim životom u Londonu i tek se 1965. vratio u Beograd.

Rekao je jednom prilikom: „U svom ‘Romanu o Londonu’, nameravao sam da pokažem grozno robovanje današnjeg čoveka novcu u svakidašnjem, neprekidnom nadničenju. Da bi se završilo kupovanjem frižidera, aparata, televizije, otplatom nameštaja, u krematorijumu…“

Za „Seobe“ je 1930. dobio nagradu Srpske kraljevske akademije, 1971. nagradu Udruženja književnika Srbije za životno delo, za „Roman o Londonu“ Ninovu nagradu 1972, a naredne godine za isto delo dobija i nagradu Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu godine, kao i nagradu „Disovo proleće“.

U Beogradu je preminuo 30. novembra 1977. godine i sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Prema želji iz testamenta Narodna biblioteka Srbije je 1979. godine primila zaostavštinu Miloša Crnjanskog.

Nagrada francuskih izdavača za najbolji strani roman pripala je 1988. godine „Seobama“.

U anketi „Večernjih novosti“ 2000. godine Miloš Crnjanski je proglašen za najvećeg srpskog pisca 20. veka. U anketi su učestvovala 82 kritičara.

Dela

Miloš Crnjanski je objavio veliki broj dela sa raznim temama i sadržajima:

Poezija

Lirika Itake (1919)
Odabrani stihovi (1954)
Lament nad Beogradom (1962)

Pripovetke, eseji i putopisna proza

Priče o muškom (1924)
Naše plaže na Jadranu (1927)
Boka Kotorska (1927)
Iris Berlina (1928)
Tajna Albrehta Direra (1928)
Ljubav u Toskani (1930)
Knjiga o Nemačkoj (1931)

Romani

Dnevnik o Čarnojeviću (1921)
Seobe (1929)
Druga knjiga Seoba (1962)
Treća knjiga Seoba (1966) – (U okviru sabranih dela je druga knjiga Seoba podeljena na dva dela pa treća knjiga Seoba predstavlja u stvari drugi deo druge knjige)
Roman o Londonu (1972)

Manje su poznata dva predratna romana Miloša Crnjanskog (preštampavana i posle rata) — Kap španske krvi i Suzni krokodil (nedovršen). Njegovo učešće u stvaranju i objavljivanju kontroverznog romana „Podzemni klub“ (1921) je sporno, kao autor je potpisan Harald Johanson i postoje mišljenja da je u pitanju prevod ili pseudonim. U poslednje vreme su sve vidljivija nastojanja da se dvotomno delo Crnjanskog Kod Hiperborejaca (1966), žanrovski teško odredivo, stavi u ravnopravan položaj sa ostalim njegovim velikim romanima. Sâm Crnjanski je za to delo rekao da je „i roman, i putopis, i memoari, i poezija, i pamflet“. Rukopis prvog romana Miloša Crnjanskog — „Sin Don Kihotov“ — nažalost je izgubljen. (Pisac ga je bio poslao časopisu „Brankovo kolo“.) Po „Romanu o Londonu“ snimljena je 1988. istoimena mini serija.

Memoari

Embahade (1983)

Embahade obuhvataju vreme od 1928. do 1945. godine, kada je pisac bio u poslanstvu u Berlinu, Rimu i Londonu. U prologu Crnjanski je naveo da su to njegove „beleške o nesreći našeg naroda, a nisu ni dnevnik, ni istorijat, ni studija, ni pamflet“, već da su to uspomene pisca – očevica „o dobu koje je bilo puno nesreća, žalosti, strahota“.

Drame

Maska (1918)
Konak (1958)
Nikola Tesla (1967)

Pored toga, objavio je nekoliko knjiga reportaža i dve antologije lirike istočnih naroda.

CITATI

„…Nije samo ono što sam pevao i pisao, priča samo, nego je priča i ono čega sam se bojao i od čega sam strepeo. Sve je to bilo obmana. Živeo sam ludo. San je ceo moj život bio…“ (Miloš Crnjanski)

„Poet, po mom mišljenju, otkriva čoveku, u svakom vremenu, da se osnovne vrednosti života: lepota prirode, ljubav, sreća – ne menjaju. A da su u životu, u svakom vremenu, prolaznost, neizvesnost na vrhu države, politički nemoral, raznolikost ideja o čoveku, a naročito kratkoća života i promenljivost ekonomskih situacija, uzrok, da u svetu vlada haos. Da je sve uzaludno.“ (Miloš Crnjanski)

Miloš Crnjanski PESME, CITATI, PRIČE, BIOGRAFIJA

Foto kolaži: Bistrooki – www.balasevic.in.rs
Preuzimanje delova tekstova, tekstova u celini, fotografija i ostalog sadržaja na sajtu je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu ili fotografiji na www.balasevic.in.rs. Ispoštujte naš trud, nije teško biti fin. :)

Exit mobile version