Kategorije
Citati Knjige Proza

PAPA URBAN II – Poziv na krstašku vojnu

PAPA URBAN II (1040—1099) – POZIV NA KRSTAŠKU VOJNU / Iz knjige: Branislav Nušić, RETORIKA / Beseda, beleška

PAPA URBAN II

Od Siona se razlila reč Gospodnja. Potecite sada vi potopi, ilo odatle ističete, vrelu svojemu! Obrnite svoje mačeve, koje jednako oštrite jedan protiv drugoga, na zlotvore imena hrišćanskoga! Vi, ugnjetači udovica i siročadi, vi gladni vuci i gavrani, što se kupate u krvi braće svoje, poletite u Palestinu te okaljano oružje operite tamo krvlju saracenskom i seldžučkom!

Vojnici đavola, budite vojnici Boga živoga, i ničega se ne bojte pod sjajnom zastavom njegovom. Ili ćete zadobiti pobedne lovorike ili vence mučeničke, jer u ovoj svetoj vojni pratiće vas potpuni oproštaj svih grehova i bogata nagrada nebesnih radosti.

Stoga neka vas nikakva veza ne zadrži doma, već imajte uvek na umu reči Spasiteljeve: „Ko mene radi ostavi svoju kuću i imovinu, oca, majku, ženu i decu, taj će sto puta više dobiti i večni život naslediti!“

Na noge, dakle, vođi i vojnici, bogati i siroti!

Pustite slobodna maha svetome gnevu koji vas oduševljava i osvetničkoj žeđi koja vas raspaljuje!

BELEŠKA

Francuski pustinjak Petar Amijenski, vraćajući se sa hadžiluka iz Svetih zemalja da zapali Evropu groznicom za oslobođenje Hristova groba, koji će trajagi tri stotine godina, na prvome koraku našao je punu potporu u Rimu kod pape Urbana II koji ga šalje po katoličkim zemljama da finatizira mase za tu ideju.

Kada je pustinjak uspeo da zapali široke mase papa Urban saziva najpre jedan sabor u Pjačenci a odmah zatim i mnogo veći sabor u francuskoj varoši Klermonu (1095). Sabor je, zbog množine sveta koji se tu slegao održan na otvorenom polju, i posle Petra Amijonskog uzeo je reč sam papa i održao ovu raspaljivu besedu.

Na tome je saboru odlučeno da se povede krstaška vojna i odmah se pristupilo spremi, te na proleće krete na Daleki istok prva krstaška vojska.

Branislav Nušić

Branislav Nušić – RETORIKA / NAUKA O BESEDNIŠTVU / Odlomci

Branislav Nušić – KNJIGE, CITATI, AUTOBIOGRAFIJA…

Foto kolaži: Bistrooki – www.balasevic.in.rs
Preuzimanje delova tekstova, tekstova u celini, fotografija i ostalog sadržaja na sajtu je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu ili fotografiji na www.balasevic.in.rs. Ispoštujte naš trud, nije teško biti fin. :)

Exit mobile version