Kategorije
Citati Proza Video

BAJAZIT (1389) – PRED KOSOVSKU BITKU / Beseda

BAJAZIT (1389) – PRED KOSOVSKU BITKU / Beseda i beleška iz knjige RETORIKA Branislava Nušića

BAJAZIT (1389)

Pravoverni!

Mi idemo na nevernike. Alah koji vlada sudbinomnašom predaće nam đaure u ruke ako smo verni Alahu i ako se držimo amaneta koje nam je njegov prorok Muhamed ostavio. Zato, ako ima koga među vama koji ne klanja, koji ne drži ramazan, koji ne daje četrdesetinu sirotinji, koji je tuđe uzeo, koji zle misli ima na srcu — neka izađe iz redova i ide svojoj kući; samo pravedni mogu u dženet*). Neka ide slobodno, ja mu neću ništa učiniti!

*) Tj. mogu ginuti za veru i ući u raj

BELEŠKA

Prema nekolicini turskih i zapadnih istoričara (Hamer. Vilkins i dr.) Bajazit je još za života očeva jedan deo vladarskih poslova uzeo na sebe. U vojsci je, na primer. često on bivao glavni komandant. Polazeći 1389. u boj u zemlju Laz (Srbiju), on je uz put kroz Urumeliju arangirao vojsku i psihološki je pripremao za ofanzivu. Na trećem konaku, pre no što će stići na Kosovo, on je zaustavio vojsku kojom je komandovao i izgovorio joj gornju besedu. Na drugom, pretposlednjem konaku, on ponovi istu reč dodajući da iz redova može istupiti i vratiti se kući i onaj kome je žao svojih milih i dragih.

Branislav Nušić

Iz knjige: Branislav Nušić – RETORIKA / Sabrana dela Branislava Nušića XXIV / Novinsko-izdavačko preduzeće JEŽ, Beograd, 1966.

Branislav Nušić – RETORIKA / NAUKA O BESEDNIŠTVU / Odlomci

Branislav Nušić – KNJIGE, CITATI, AUTOBIOGRAFIJA…

Foto kolaži: Bistrooki – www.balasevic.in.rs
Preuzimanje delova tekstova, tekstova u celini, fotografija i ostalog sadržaja na sajtu je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu ili fotografiji na www.balasevic.in.rs. Ispoštujte naš trud, nije teško biti fin. :)

Exit mobile version