Kategorije
Anegdote Citati Poezija Tekst pesme Video Zanimljivosti

Draško Ređep o Miroslavu Miki Antiću

Draško Ređep o Miroslavu Miki Antiću / Citati, Anegdote, Video, Recitacija, Tekst

Draško Ređep:

“Kada sam u junu 1986, neposredno pred pesnikovu smrt, završavao knjigu Ulepšavanje nevidljivog (Hagiografija o Miroslavu Antiću, 1986), Antić mi je, u pero, izdiktirao jedan od krajeva te knjige:

„U celom svetu kad pišu bajku – bio jednom, bilo jednom, uveravaju te da je to istina.

Jedino u Zakavkazju počinju bajku:

Bilo jednom, a možda i nije bilo.

Ti veruj ako hoćeš, a možda i ne moraš.

Kada je reč o meni, stvar treba završiti zakavkaski.

Bio jednom, a možda i nije bio.“

Svakako, naše dugo i pouzdano pamćenje dokazuje da je bio Antić.

Pesnik, boem, umetnik reči, usmenjak, pevač, slikar, dramatičar, scenarista, veliki spavač, kapetan broda, putnik, pustolov, ljubavnik zavičaja, astronom, ali i astrolog, paor, dečak, Banaćanin, sagovornik Prevera, partner Talja, naslednik Zmaja, filmadžija, bostandžija, graditelj, džudista, majstor svakojakih veština, reporter, zaljubljenik vozova, naročito ekspresnih, mislilac, drug iz detinjstva koje nije prohujalo, bokser, opčinjen letom galeba Džonatana Livingstona.

Antić je, ponovimo uglas, tajanstvena, čudesna tačka naših govora i razgovora, naših rečenica. Ne možemo bez Antića.”

Po Drašku Ređepu, Antić je bio: pesnik, boem, umetnik reči, usmenjak, slikar, dramatičar, pustolov, ljubavnik zavičaja, paor, dečak, Banaćanin, naslednik Zmaja, filmadžija, bostandžija, reporter, mag…

„Antić je citirao jednom kafansku mađarsku pesmu: U životu je uvek bilo nekako. E, to nekako, na Antićevim raskršćima, biografskim i pesničkim, imalo je, uvek i uvek, i dimenziju produžetka, unutrašnjeg obogaćivanja, spirale istraživanja, kako bi se, kad tad a možda i ranije, dosegao onaj unutrašnji vrh neshvatljivog, i nemogućeg.

Njegova plava zvezda, tako simbolična, i tako vitoperena iznad naših sivih obzorja, blista čisto, plemenito, neugasivo. Njegove razglednice, uspavanke i bosonoge pesme bude nas najtiše.

Svako nosi u sebi svog Antića. Neprevrelog, sugestivnog, neočekivanog, u trećoj dimenziji, neosvojenog, čarobnog.“

„Antiću je gotovo čitav život prošao u nekom čudnom polusnu. Ni sam često nije mogao da razgraniči šta mu je java, a šta san. Poslednju svoju jesen, već sasvim skrhan bolešću, proveo je u Banji Junaković. Ti dani, ovako su se urezali u Ređepovo sećanje: – Voleo je ovu banju i zbog najdužeg šanka koji je ikada video. Jednog dana otišao je u obližnji Sombor, kod Milana Konjovića. Vratio se sav srećan i pohvalio mi se: “Milan me je naslikao”. Pitao sam da li ga je slikao u Galeriji, a znao sam da Konjović nikada tamo ne slika, nije tu držao ni pribor. Odgovorio mi, sad već pomalo zamuckujući da je Milanu pozirao baš u Galeriji i to dva sata. I da portret nije poneo, jer je ostao da se suši.

Kasnije je Konjović otkrio Ređepu da o Antićevom portretu nije bilo ni govora, a kamoli slikanja, ali je posle pesnikove smrti načinio portret po sećanju, koji je “Prometej” docnije štampao kao razglednicu.

(Izvori: Draško Ređep: Ulepšavanje nevidljivog i Antologija Antić, Miroslav Antić: Najlepše pesme (predgovor: Draško Ređep). Izbor: Bistrooki)

Pročitajte više:

Miroslav Mika Antić – POEZIJA, CITATI, ZANIMLJIVOSTI, PROZA

POEZIJA – Najlepše pesme, poeme, soneti, citati i biografije domaćih i stranih autora

PROZA – Pojam, autori, knjige, citati… / Plejada veličanstvenih

PESME ZA DECU – Otpevane pesme, Recitacije, Tekstovi pesama, Knjige, Video

BAJKE i LEGENDE – Najlepše bajke i legende svih vremena, narodne bajke, bajke najpoznatijih autora…

Kutak za decu – PESME, BAJKE, KNJIGE, CRTANI FILMOVI…

Knjige u pdf formatu ~ Biblioteka elektronskih knjiga

MUZIKA ~ Muzičko zvezdano nebo ~ Tekstovi pesama, biografije, citati, zanimljivosti, koncerti, video…

BISTROOKI – Kutak za bistrooke

Foto kolaži: Bistrooki – www.balasevic.in.rs
Preuzimanje delova tekstova, tekstova u celini, fotografija i ostalog sadržaja na sajtu je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu ili fotografiji na www.balasevic.in.rs. Ispoštujte naš trud, nije teško biti fin. :)

Exit mobile version