Kategorije
Biografija Citati Poezija Tekst pesme Zanimljivosti

Hajnrih Hajne

Hajnrih Hajne – PESME, CITATI, BIOGRAFIJA

Hajnrih Hajne je jedan od najvećih nemačkih liričara 19. veka. Od svoje šesnaeste godine piše poeziju, a studirao je i doktorirao pravne nauke.

PESME

AZRA (Kraj tanana šadrvana)

LORELAJ

BURA (Prevod: Aleksa Šantić)

CHILDE HAROLD (Prevod: Aleksa Šantić)

Da utopim dušu moju… (Prevod: Laza Kostić)

Jedna se odroni zvezda… (Prevod: Aleksa Šantić)

Lotovoj ruži… (Prevod: Laza Kostić)

BIOGRAFIJA, CITATI

Kristijan Johan Hajnrih Hajne (nem. Christian Johann Heinrich Heine; Diseldorf, 13. decembar 1797 — Pariz, 17. februar 1856) je bio nemački pesnik u periodu prelaza od romantizma ka realizmu.

Zbog jevrejskog porekla, a i zbog filozofskog i političkog liberalizma, svi njegovi pokušaji da dobije katedru u Berlinu ili Minhenu, pa i bilo koje drugo nameštenje, završili su se bezuspešno. Revolucionarnog duha sa oduševljenjem je pozdravio julske događaje u Parizu 1830, već naredne godine seli se u Pariz i ostaje tamo do kraja života.

Prelazak u Pariz Nemci mu nisu oprostili, kao ni neke satirične pesme u kojima oštro kritikuje socijalne prilike u Nemačkoj, ali su njegove pesme uprkos tome ostale da žive u nemačkom narodu i popularne su i danas. Zabrana njegovih dela u Nemačkoj bila je obnovljena u doba nacizma. Njegova poezija inspirisala je Šumana, Šuberta, Mendelsona i mnoge druge kompozitore da komponuju svoja dela.

„Hajne ne prikazuje svet jarko obasjan suncem kao Gete, već ga razbija, ali samo zato, kako mi je jednom sam priznao, da bi pojedinačne komadiće obradio tako precizno, kako se to čini sa dijamantima.“ (Fridrih Hebel)

„Neko je zgodno rekao za Hajnea da je on slavuj nemački koji je svio gnezdo u perici Volterovoj. A sam sebe najbolje je okarakterisao (u „Putovanju po Harcu“) ovim rečima: ‘dokle god je moje srce puno ljubavi, a glave mojih bližnjih pune ludosti, uvek ću imati materijala za pisanje.’ (D. M. Ružić, „Hajnrih Hajne“)

Pročitajte više:

POEZIJA – Najlepše pesme, poeme, soneti, citati i biografije domaćih i stranih autora

PROZA – Pojam, autori, knjige, citati… / Plejada veličanstvenih

PESME ZA DECU – Otpevane pesme, Recitacije, Tekstovi pesama, Knjige, Video

BAJKE i LEGENDE – Najlepše bajke i legende svih vremena, narodne bajke, bajke najpoznatijih autora…

Kutak za decu – PESME, BAJKE, KNJIGE, CRTANI FILMOVI…

Knjige u pdf formatu ~ Biblioteka elektronskih knjiga

MUZIKA ~ Muzičko zvezdano nebo ~ Tekstovi pesama, biografije, citati, zanimljivosti, koncerti, video…

BISTROOKI – Kutak za bistrooke

Foto kolaž: Bistrooki – www.balasevic.in.rs
Preuzimanje delova tekstova, tekstova u celini, fotografija i ostalog sadržaja na sajtu je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu ili fotografiji na www.balasevic.in.rs. Ispoštujte naš trud, nije teško biti fin. :)

Exit mobile version