Citati velikana – LJUBAV

LJUBAV – Citati velikana / Biblioteka mudrosti

Ljubav rađa ljubav. (Latinska izreka)

Sve što znamo o ljubavi, znamo od pesnika. Da nije bilo pesnika, o ljubavi bi se znalo manje nego o mržnji. (Jovan Dučić, Blago cara Radovana)

Voljeni ljudi ne mogu biti siromašni. (Oskar Vajld)

Ljubav me u realnom životu zaokuplja u velikoj meri. Zato je nema u mojim pričama: ne želim da mislim na nju dok pišem. Mi Argentinci smo talentovaniji za prijateljstvo nego za ljubav ili rodbinske veze. (Horhe Luis Borhes)

Ko nikoga ne voli, ni njega niko ne može voleti. (Demokrit)

Volite se kad niste zajedno. To je prava ljubav. Ko ume da se voli samo kad je zajedno, taj ne pravi pitanje s kim je. (Dušan Radović)

Ljubav je koren svakog zanosa. (Bela Hamvaš)

Ako ti u pamćenju nije ostala najmanja ludost na koju te je navela ljubav, nikad nisi voleo. (Vilijam Šekspir)

Velika, prava ljubav pokazaće svoju punu snagu samo onda ako uspe da od dvoje ljubavnika, slabih ljudi, načini stvorenja koja se ne boje ni promena, ni nesreća, ni rastanka, ni bolesti, ni života, ni smrti. (Ivo Andrić)

I mržnji, kao i ljubavi, potrebni su živi ljudi. (Meša Selimović)

„Volim te jer si mi dala ljubav, volim ljubav, jer si mi je ti dala.“ (Bodler)

„Ljubav je stvar osećanja, a ne volje. Ne mogu voleti zato što hoću, a još manje zato što moram, stoga je obavezna ljubav glupost.“ (Kant)

„Svi smo mi rezultat ljubavi i zanosa.“ (Bajron)

„U jednom romanu ima više ljubavi nego u jednom velikom gradu.“ (Jovan Dučić)

Ne traži ljubav ljudi. Ne dozvoli da te zbuni nedostatak njihove ljubavi. Čoveka često vole zbog zla i mrze zbog dobra. Ne trudi se da se dopadneš ljudima, nego Bogu. (Lav Nikolajevič Tolstoj)

Jovan Dučić – O LJUBAVI / Blago cara Radovana

BIBLIOTEKA MUDROSTI – Citati, izreke, poslovice, mudre misli…

Foto kolaži: Bistrooki – www.balasevic.in.rs
Preuzimanje delova tekstova, tekstova u celini, fotografija i ostalog sadržaja na sajtu je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu ili fotografiji na www.balasevic.in.rs. Ispoštujte naš trud, nije teško biti fin. :)