Dušan Duško Radović – PRIČA ZA GORDANU (Pričam ti priču)

Dušan Duško Radović – PRIČA ZA GORDANU / PRIČAM TI PRIČU / Priča, tekst

PRIČA ZA GORDANU

Jednom smo ja i Gordana bili u poslastičarnici.

Gordana je jela sladoled i skakala na jednoj nozi, a oni su rekli da to nije skakaonica već poslastičarnica. A mi smo rekli da ćemo platiti i to skakanje, a oni nisu znali koliko košta jedno skakanje.

Posle smo izišli, i oni su lepo rekli: doviđenja, i dođite opet, samo nemojte skakati! a mi smo rekli: doviđenja, i doći ćemo opet i opet ćemo skakati!

I onda smo se merili na ulici. Prvo se merila Gordana. Čika je rekao: hvala, devojčica ima sedamnaest kila. A Gordana je rekla: e, ako imam sedamnaest kila onda je kasno, jer ja u sedamnaest kila spavam.

Onda je čika rekao: izvinite, ali to možda spavaš u sedam sati, a ovo je sedamnaest kila… A Gordana je rekla: svejedno je kasno, jer je stvarno bilo kasno, i to je bio prvi dan.

A onda je prošao treći dan, i stoti dan, i osmi dan i onda je opet došla nedelja. A kada je nedelja, ja Gordani napišem novu pesmu:

Hteo sam da napišem
pesmu bez početka,
al’ kod prvog slova,
al’ kod prvog retka
pojavi se početak početka.

Gordana ne voli da spava ni da jede. Ona ima priče za spavanje: kad joj se pričaju priče za spavanje — ona lakše zaspi. A kad joj se pričaju priče za ručak — ona lakše ruča.

Jednom sam pričao Gordani priču za ručak a ona je rekla odjedanput: kakve su to priče, kad svaka počinje „bio jednom jedan deda“, i „bila jednom jedna baba“ i „bio jednom jedan lav“‘?…

A ja sam je pitao kako da počne priča, a ona je rekla neka počne kako hoće, samo da ne bude stalno isto.

Lakše je da se priča jedno isto, to svako zna. A ja sam morao da izmislim za Gordanu jednu drukčiju priču: nije bila jedna devojčica, i nije imala crvenu kapu, i nisu je zvali Crvenkapa… I kad Crvenkapa jednom nije bila u šumi, nije videla vuka i vuk joj nije rekao: kuda ćeš, Crvenkapo7

Pitao sam Gordanu kako joj se dopada ova nova priča, a ona je rekla da je bolje tako nego stalno jedno isto.

Onda sam morao i druge priče da pričam naopačke, a onda je Gordana rekla: i to je dosadno, pričaj opet kao pre!

Iz knjige: Dušan Radović – DOKOLICE, Izdavači: MATICA SRPSKA i SRPSKA KNJIŽEVNA ZADRUGA, Novi Sad, Beograd, 1972.

Dušan Duško Radović

Dušan Duško Radović – PESME, PRIČE, AFORIZMI, CITATI, ZANIMLJIVOSTI…

Foto kolaži: Bistrooki – www.balasevic.in.rs
Preuzimanje delova tekstova, tekstova u celini, fotografija i ostalog sadržaja na sajtu je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu ili fotografiji na www.balasevic.in.rs. Ispoštujte naš trud, nije teško biti fin. :)