Bistrooki o Đoletu Balaševiću

Bistrooki o Đoletu Balaševiću / Citati, Zanimljivosti, Bistrooki

Đorđe Balašević… Naš Ðole

Mi, Sanče Panse saputnika vetrova tihog Don Kihota, čuvari stihova naše ptice bez matičnog gnezda, držači merdevina njegovom pohodu na zvezde, šegrti i kovači koplja kojim će još jednom krenuti na vetranjače ispunjeni najtoplijim osećajem neponovljivog stvaralaštva izjavljujemo sledeće: (Miloš Prikić)

Veliki pjesnik, velikog srca i široke duše kao prostrana ravnica vojvođanska. On je čudo jedno! Kada protrese kaleidoskop u svojoj glavi i pretoči te slike u riječi, oboji duginim bojama svaki dan moga života! Zamiriše snijeg na jorgovan, i tragovi malih stopa, okupani stidljivim mjesečevim sjajem, odvode nas na mjesta gdje samo ljubav i snovi stanuju… Samo Ðole zna da pronađe taj skriveni put do našeg srca, samo je on jedan, neponovljiv i unikatan. Njegovi stihovi plove na notama i prelijevaju se bojama i mirisima, budeći ono najljepše u Čovjeku. Hvala ti Đole! Hvala što si ljubavlju, ljepotom i dobrotom obgrlio, oplemenio i obogatio i moj život! (Jukic Aida)

Naposletku, jesmo znali, da iz čivutskog vrta šeboje smo krali, al’ ti znaš, a i ja znadem, da ništa nije slađe neg divlji badem. Kofer mi opet miriše na ceste sive, sećanje se kradom u njega ušunja, uz Balaševićeve stihove uspomene ožive, i opet sam ona tvoja stara Lunja. (Slađana G. Savić)

Ako patiš, slušaj Balaša, ako voliš, slušaj Balaša, ako si srećan iz onako, slušaj Balaša… Ne škodi NIKADA. (Драгана Радојчић Хинић)

Iz najdubljih prostranstava široke duše, rađaju se slikovite riječi, riječi koje pjevaju,igraju, sanjaju i odzvanjaju…Situacije što se čudesno spajaju u životne priče ovjekovječene čarolijom. Na krilima ljubavi, Đoletovi stihovi putuju daleko i kao bliski stranci, odmah se odomaće u srcima svih… Svih koji osjećaju jednu istu dušu cijelog svijeta i energiju kosmosa. Od bolnih “ sve su nevažne naspram nje“, „svih pravih ljubavi koje su tužne“, i „kapi vremena“ , preko oživljavanja bajke jednog sjajnog djetinjstva u “ par mandarina i malog belog zeca“ ili “ za sve je kriv Toma Sojer“, Balašević otvara vrata carstva bajki u kojem se osjećamo zauvijek mladi. Njegova rima utkana u misli o tajanstvenim vezama stvari, prostora i vremena, stvara film koji nikada ne prestaje trajati i nikada ne postaje dosadan. Poezija tog filma ,te fotografije zalijepljene za naše srce i um, gradi zgrade neprolaznog, neizbježnog i neuništivog doma dobre volje, kojem se uvijek vraćamo,kao sjećanju na majku ili priči o prvom poljupcu i prvoj ljubavi. Đoletovi besmrtni likovi, koliko su tanane princeze i čarobnjaci, toliko su stvarne gromade iz tužnih i veličanstvenih avantura erosa… Đole je za nas čovjek čija umjetnost plete mrežu vremena u kojoj prošlost , sadašnjost i budućnost dišu kao jedno. On je poetski genije koji od lupe sjećanja i dubokog doživljaja svijeta, kao na pozorišnoj sceni i filmskom platnu ostvaruje zajedničku predstavu svih umjetnosti. Naposljetku, ideje i osjećanja iskazani u stihovima, ispričani u anegdotama i otpjevani u sveživotnim pjesmama, prerastaju ne samo u umjetnost umjetnosti nego i u poetsku filozofiju života i o životu. Pjesnik koji magičnim bojama tuge i sreće, sjete i čežnje, patnje i radosti, oslikava ono što je u životu najvrijednije. Uz Đoletove pjesme smo se zaljubljivali, ulazili u veze, ostvarivali neke naizgled neostvarive snove i počinjali nove. Skloni smo vjerovati da smo od njega puno naučili,a da opet, nanovo osjećamo da možemo naučiti beskrajno mnogo… (Slaven Trebovac)

Balašević je obitelj. Onaj po čijim smjernicama živiš. Religija. On je Čovjek kakav se jednom rodi, pa onda cijeli život zahvaljuješ svemiru što je to bilo baš za vrijeme tvog života. Što smo upali baš u ovaj šupak kosmosa. Žalimo one koji ga nisu dočekali. Žalimo i one koji će se roditi tamo jednom kasnije. Jer On je obitelj. Sancho Panza, saborac i najbolji drug. (Tamara Plemić Tumpa)

Nije moje, ali volim reći živim po Balaševiću. A Đole samim svojim postojanjem čini ovaj svijet boljim i ljepšim. (Ranka Kopun)

Balaševića ili osjetiš, il’ ne osjetiš – nema tu puno pametovanja ni filozofije… (Jadranka Crnković)

Rimovanjem nerimovanog s nesumnjivim bogatstvom izražavanja očuvava pomalo zaboravljene reči i izraze. Večiti dečak, jedini predstavnik umetničkog pravca Balaševićizam bez jasnog prethodnika i ikakvog naslednika, otkriva nam dotad nespoznajne ljubavne poruke protkane najnežnijim rečima i stihovima koji u nama najdublje emocije bude. (Miloš Prikić)

Citirali bismo njegovu rečenicu sa malo izmenjenim sadržajem „Sto hiljada reči znam al’ …. Jedna mi fali… Da ga kako treba opišemo!“ jednostavno neponovljiv. Pesnik koji je zaslužio da ide pravo u čitanke! (Ljiljana Zmukic)

O Balasevicu…. „Sto hiljada reci znam al’ …. Jedna mi fali… Da ga kako treba opisem! “ 🤗💓 Pesnik koji je zasluzio da ide pravo u citanke! Sve i da treba da ‘opeva’ vremensku prognozu -napravio bi od toga umetnicko delo! 💞 (Milica Đukić)

Jedini književnik među muzičarima. Ja bih dodao i jedini muzičar među književnicima. Jednostavno je kad se kaže Đole to je on. (Dejan Kočiš)

Djoletovi junaci su simboli i staju rame uz rame sa onima iz školske lektire. Kao što svi znamo ko je Tom Sojer, Robinson Kruso, Romeo ili Ahmed Nurudin, tako svi znamo i ko su Vasa Ladački, Buba Erdeljan, Sale Nadj, Geda gluperda, ali i oni bezimeni: Protina kći, Plavi, Covek sa mesecom u oku… (Aleksandar Kovacic)

Jedan, jedini, neponovljivi!!! Nema mu ravnog. Njegove pjesme traju, nisu hit sezone nego hitovi generacija. Uz mene, obožava ga moj sin, a i jednogodišnji unuk voli zaspati kad mu baka pjeva Balaševićeve pjesme. Sve njegove pjesme lijek su za dušu koja ponekad bude umorna pa se opet i ponovo razveseli i uzdigne uz njih! (Ivana Kardos)

Djole je lekovit, Djole je duhovit. Jedini poeta koji se priblizio Arsenovim visinama. Cini mi se da sam sve njegove pesme i sama odzivela i dozivela. Slusajuci ih, pomislim e to je to…tacno tako sam se osecala, tako bih i ja napisala i opisala…ali ne umem. Posto zivim u Novom Sadu zajedno sa njim sam setala ulicama naseg grada, slusala zvona sa katedrale, preplivavala Dunav, i upoznala ga na Strandu. Djole je Djole, To je to. (Maja Pavlica Mićić)

Nevjerojatan je osjećaj kad se duše spoje i razumiju u svemu. Još kad si dio djetinjstva proveo u istom gradu, pa znaš točno o čemu govori i tako si ponosan i sretan što vas nešto povezuje iako ga nikad nisi upoznao, imaš osjećaj da je netko tvoj. O ljepoti, o dubini, o dobroti, o romantici o istinitosti ljudskih osjećaja, pogođenih s takvom preciznošću, o misaonosti njegovih stihova, o titraju duše, o bojama, o zvucima, o slikama, o refleksijama ….. ma sama ljubav su njegovi stihovi i pjesme. (Branka Marić)

Đole je stvarno poseban tip. Kroz te svoje pjesme davao mi je (daje i dalje) zivotno samopouzdanje koje mi je bilo potrebno. Iz svake „bed“ situacije, kakve uglavnom jesu u njegovim pjesmama, na kraju se stjece dojam da glavni lik s kojim se poistovjecujes, drzi sve zivotne konce u svojim rukama. Npr. Galicija: „… ma, da sam hteo vec sam stoput mog’o ginuti…“. (Monika Mustač)

Vo mladosta imav golema zelba da go sretnam,,,,prviot rucek go izgorev slusajki ja negovata ploca,,,,On sekogas moze da me rasplace,,,,zamisli nasmeee ,,raspolozi,,,,raznezni,,,,Covekot e KRAL go obozavam. (Liljana Davitkovska)

Tvoji Bistrooki

Pročitajte više:

ĐORĐE BALAŠEVIĆ – Pesme, Citati, Zanimljivosti, Knjige…

MUZIKA ~ Muzičko zvezdano nebo ~ Tekstovi pesama, biografije, citati, zanimljivosti, koncerti, video…

POEZIJA – Najlepše pesme, poeme, soneti, citati i biografije domaćih i stranih autora

Kutak za decu – PESME, BAJKE, KNJIGE, CRTANI FILMOVI…

PROZA – Pojam, autori, knjige, citati… / Plejada veličanstvenih

Knjige u pdf formatu ~ Biblioteka elektronskih knjiga

Foto kolaži: Bistrooki – www.balasevic.in.rs
Preuzimanje delova tekstova, tekstova u celini, fotografija i ostalog sadržaja na sajtu je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu ili fotografiji na www.balasevic.in.rs. Ispoštujte naš trud, nije teško biti fin. :)