Đorđe Balašević – Dve verzije pesama

Mnoge pesme Đorđa Balaševića imaju dve verzije, Đole promeni tekst ili aranžman, nešto doda, nešto oduzme…

Pesma Poluuspavanka je objavljena na singl ploči 1987. godine, a druga verzija pesme  Remorker  1989. na albumu “Tri posleratna druga”. U međuvremenu je Đole više puta menjao tekst i naziv pesme, jedna od nesnimljenih verzija je nosila naslov “Neka nova poluuspavanka” sa stihovima: 

Zovni snove da doplove,
kao galije,
nek nas nose odavde.

Sto sa vinom pod maslinom,
jug Italije,
pravi pejzaž za nas.

Ne boj se granica
i naslovnih stranica,
nema tih glupih stanica na putu do jutra.

 

Pesma Lunjo  je objavljena na albumu “Celovečernji The Kid” 1983. godine, a druga verzija Lunjo (verzija 2)  na albumu “Ostaće okrugli trag na mestu šatre” 2002. godine.

Pesma Olelole  je objavljena na albumu “Marim ja…” 1991. godine, a druga verzija Olelole (verzija 2) na albumu “Ostaće okrugli trag na mestu šatre” 2002. godine.

Pesma Eleonora je objavljena 2001. godine na albumu “Dnevnik starog momka”, a druga verzija – Na bogojavljensku noć  2002. godine na albumu “ostaće okrugli trag na mestu šatre”.

Po dve verzije imaju i pesme: Moja prva ljubav, Ne volim januar, Priča o Vasi Ladačkom, Svadbarskim sokakom, Plava balada, Morao sam da se odselim (Bolje da sam se odselio), Ilona, Mati (O, mati…), Budimpeštanski sneg…