Đorđe Balašević o Đorđu Petroviću

ĐORĐE KARAĐORĐE PETROVIĆ – TIP KOJI JE PROVALIO ČIP

Đorde, klavijature, aranžer, producent, profesor na muzičkoj akademiji, ing. elektronike, Ovan.

Između ostalog, Đorđe je svirao u grupi „Zajedno“, sa „Van Gogh“-om, u famoznoj grupi „Papatra“, ranih osamdesetih. Jedan je od pionira kompjuterske muzike u našem pop-roku, a u istom žanru je u takozvanoj „ozbiljnoj“ muzici evropski poznat i priznat. Da bih naveo njegove producentsko-snimateljske pulene morao bih da ispucam celu stranicu, čak i na puste inicijale, drugi put, možda?

Upoznali smo se na „Dunjo moja“, gde je formalno bio snimatelj u studiju, ali je obavljao lavovski deo producentskog posla, sarađivali smo i na sledećem LP-iju, („Slovenska“), kad sam nakon toga napustio PGP i stari tim saradnika, poveo sam za sobom i Đorđa, jedinu „stvar“ koja je vredela u izvikanom „studiju-5“ i zamolio ga da bude producent na „Bezdanu“, ostalo je histerija.

Kad smo mu 1992, predložili da izađe sa nama na scenu „Sava centra“, prihvatio je to sa takvim elanom da nam je svima bilo neprijatno što ga i ranije nismo pitali. Duja se tada prebacio isključivo na klavir, a zvuk benda dobio je kvalitet koji ga je definitivno podigao na vrh. Neću da pričam o tome šta je Đorđe učinio za moje pevanje, snimci, stari i novi, to slikovitije pokazuju.

Bez Đorđa (Petrovića) nikad ne bih snimao ploču. Shvatite ovo kao izjavu pod zakletvom.

– Đorđe Balašević

Izvor: oaza.rs
foto: facebook