Milan Rakić

Milan Rakić – PESME, CITATI, BIOGRAFIJA, ZANIMLJIVOSTI

Milan Rakić je bio pesnik, diplomata i akademik. Prevođen je na francuski, rumunski, ruski, mađarski, nemački, italijanski i druge jezike. Dopisni član Srpske kraljevske akademije postao je 1922, a za redovnog člana izabran je 1934. godine.

Pesnička nagrada koja nosi njegovo ime ustanovljena je 1939. i prvi dobitnik je bio Branko Ćopić, a naredne godine dobila ju je Desanka Maksimović. Nakon 30 godina pauze nagrada se ponovo dodeljuje kao godišnja Nagrada „Milan Rakić“ Udruženja književnika Srbije.

BIOGRAFIJA

Jovan Dučić o Milanu Rakiću

PESME

ČEŽNJA

ISKRENA PESMA

JASIKA

KINESKI MADRIGAL

LEPOTA

LJUBAVNA PESMA

NA GAZIMESTANU

NA JEDNOM PRIMERKU (CYRANO DE BERGERAC)

OČAJNA PESMA

OPROŠTAJNA PESMA

ORHIDEJA

PESNIKU

PONOSNA PESMA

SERENADA

SENTIMENTALNA PESMA

SETNA PESMA

SIMONIDA (Freska u Gračanici)

TRI PISMA

VARIJACIJE

ŽELJA

„Veliki pesnik svim svojim bićem, osetljiv i budan za sve vrste lepote i uzvišenosti, Rakić je proživeo mnogovrsne senzacije i emocije, koje njegovo stvaranje čini raznotonim i sadržinom bogatim. Ideološka podloga svega njegovog poetskog doživljavanja, međutim, svodi se na jedno zgusnuto pesimističko gledište, koje je kod ovoga potomka starih mučenika što ‘umirahu ćutke na strašnome kolju’ bilo spojeno sa prekaljenom, svesnom i nenametljivom odlukom da što je moguće dostojnije i dostojanstvenije prođe svoju trnovitu i haotičnu životnu putanju.“ – Ksenija Atanasijević

Foto kolaži: Bistrooki – www.balasevic.in.rs
Preuzimanje delova tekstova, tekstova u celini, fotografija i ostalog sadržaja na sajtu je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu ili fotografiji na www.balasevic.in.rs. Ispoštujte naš trud, nije teško biti fin. :)