Kutak za Bistrooke
Citati

Miroslav Mika Antić – U jesen uvek nestanem iz Novog Sada…

U jesen uvek nestanem iz Novog Sada… 

U jesen uvek nestanem iz Novog Sada. Činim to zato što se svakog novembra, kao po nekom smušenom pravilu, ponovo zaljubljujem u stari most pod Tvrđavom, u lavirint krivudavih sokačića oko Matice Srpske i Temerinske pijace, u dva prozebla labuda koji kašljucaju u jezeru Dunavskog parka, u jednu violinu kod “Maraša” ili dve violine kod “Stolca” i što sve bespomučnije prirastam za ove ulice, za svu užurbanost prolaznika, za lepršanje jutarnjih i večernjih izdanja na Bulevaru i za šareni lom izloga koji krupnim četvrtastim očima jure u izmaglicu i monotono sivilo prosute kiše.
 
Verovatno znate šta znaci zaboraviti sebe na nekom uglu, duž nekih drvoreda, pod nekim prozorom… Znači: ostati ovde zauvek. I neka to izgleda neverovatno i romantično, znaci: sećati se tamo čak na Sen Žermenu malog bifea “Lovac” iza Dnevnika ili pod kremaljskim kulama sa nostalgijom misliti na baroknu fasadu novosadske opštine, ili u betonskoj vrtoglavici Menhetna poželeti jedno spokojno popodne na obroncima kameničke obale.
 
Jednom su me pitali zašto sam tako gimnazijski zaljubljen u Novi Sad. Nisam umeo da odgovorim. Jer sa najdražim gradom je kao i sa najdražom ženom: nikad nećemo uspeti da objasnimo ni sebi ni drugima šta nas je to tako vezalo…
Miroslav Mika Antić
back to top
Kutak za Bistrooke