Zlatan Stipišić Gibonni BIOGRAFIJA

Zlatan Stipišić GIBONNI – Biografija

BIOGRAFIJA

Zlatan Stipišić Džibo – Gibonni (rođen u Splitu 1968.) karijeru je započeo kao pevač u hard rock grupi Osmi putnik koja je nastala 1985. godine. Po objavljivanju trećeg albuma, Džibo je napustio sastav, otišao u Nemačku, a zatim je 1989. godine na kratko prešao u Divlje jagode.

Potom je odabrao umetničko ime Gibonni, preselio se u Berlin i postao pevač grupe V2. I ta saradnja je kratko trajala i on ih je napustio uoči izlaska debi albuma „Out To Lunch“ (EMI / Elektrola 1990.) na kome su i tri njegove pesme.

Početkom 1991. vratio se u Zagreb i snimio prvu solo ploču „Sa mnom ili bez mene“ na kojoj je u produkciji Tomislava Mrduljaša potpuno promenio stil. Priklanjajući se američkoj produkciji, žanru rocka za odrasle, snimio je pedantno urađen materijal na kome su očigledni uticaji boravka na Zapadu.

Na drugom albumu „Noina arka“ zabeležio je seriju hitova, a najuspešniji su „Zlatne godine“ (za istoimeni film) i „Nek se dijete zove kao ja“. Na disku su i pesme „Tebe nisam bio vrijedan“ koju je izveo na festivalu Split ’92. i „Dobri ljudi“ sa Splita ’93. U to vreme potvrdio se pesmama koje je napisao za Olivera Dragojevića. To su „Cesarica“ na disku „Najbolje od Olivera“ (Cratia Records 1993.) i „U ljubav vjere nemam“ sa diska „Neka nova svitanja“ (Label 1993.).

Sledeći CD „Kruna od perja“ učvrstio ga je na mestu jednog od najtalentovanijih hrvatskih kompozitora. U produkciji Remi Kazinotija publiku i kritiku je osvojio pesmama „Dvije duše“, „Lipa moja“, „Goli pod zvijezdama“ i drugim.

Na disku „Ruža vjetrova“ je obrada pesme „Loše vino“ iz repertoara Bijelog dugmeta ali i ubedljivi autorski radovi „Tempera (ispod moga pramca)“, „Ej, vapore“, „Crno ili bijelo“, „Ako me nosiš na duši“ i akustični instrumental „Ruža vjetrova“.

Na disku „Judi, zviri i beštimje“ („Ljudi, zveri i psovke“) gitare je svirao Vlatko Stefanovski, a klavijature i bas Nikša Bratoš koji je uradio i produkciju. Pesmu „I ja ću budan sanjati“ snimio je u duetu s pevačicom Vannom, u pesmi „Miss Croatia“ prvi put se bavio politikom, inspirisan skandalom oko izbora za mis Hrvatske kada je devojci oduzeta titula zbog toga što je muslimanka. U istoj pesmi je u stihu „Ovaj narod voli lijepu a sirotu“ elegantno parafrazirao Đorđa Balaševića.

Na odlično prihvaćenom disku „Mirakul“ Gibonniju su gostovali saradnici Erika Kleptona i Stinga, basista Pino Palladino i bubnjar Manu Katche, zatim Vlatko Stefanovski, Miroslav Tadić, Nikša Bratoš, pevač Gaetano Kureri i drugi. Za taj disk je dobio osam nagrada „Porin“. Pesma godine je bila „Oprosti“, osvojio je nagradu za najbolji album, aranžman, snimak, produkciju, video spot i vokalnu saradnju.

CD „Unca fibre“ uz podnaslov „Vodič za brodolomce i anđele čuvare“ doneo je novu seriju njegovih pesama, obradu tradicionalne „Tija bi te zaboravit“ a teme „Vrime da se pomirim sa svitom“, „Sebi dovoljna“ i „Šta će meni moja dica reć“ objavljene su u dve verzije.

Na disku su gostovali Vlatko Stefanovski, Goran Bregović, Goran bare, maya Azucena (soul i hip hop pevačica iz Njujorka), Matija Dedić, Mladen badovinac (TBF), Manu kače, Oliver Dragojević (svirao Hammond orgulje), Toni Levin, gitarista Tomi Emanuel i mnogi drugi.

Svojim kompozicijama Gibonni je pomogao karijere Olivera Dragojevića, Dina Dvornika, Severine i mnogih drugih, jer je poslednjih godina autor preko sto snimljenih pesama, prodatih na preko dva i po miliona nosača zvuka.

Izvor: Petar Janjatović Ex YU ROCK enciklopedija 1960-2006 (autorsko izdanje, Beograd, 2007.)

Pročitajte više:

Zlatan Stipišić GIBONNI – Biografija, Tekstovi pjesama, Koncerti, Zanimljivosti. . .

MUZIKA ~ Muzičko zvezdano nebo ~ Tekstovi pesama, biografije, citati, zanimljivosti, koncerti, video…

POEZIJA – Najlepše pesme, poeme, soneti, citati i biografije domaćih i stranih autora

Kutak za decu – PESME, BAJKE, KNJIGE, CRTANI FILMOVI…

PROZA – Pojam, autori, knjige, citati… / Plejada veličanstvenih

Knjige u pdf formatu ~ Biblioteka elektronskih knjiga

Foto kolaži: Bistrooki – www.balasevic.in.rs
Preuzimanje delova tekstova, tekstova u celini, fotografija i ostalog sadržaja na sajtu je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu ili fotografiji na www.balasevic.in.rs. Ispoštujte naš trud, nije teško biti fin. :)