Đorđe Balašević i Bora Đorđević

Đorđe Balašević i Bora Đorđević / Zanimljivosti, Činjenice, Citati

Đorđe Balašević i Bora Đorđević su počeli saradnju u grupi RANI MRAZ 1978. godine. Tad su se, na savet novinara Pece Popovića, bivši članovi Suncokreta Bora Đorđević i Biljana Krstić pridružili Balaševiću i Verici Todorović, postajući članovi najpoznatije, ali kratkotrajne postave Ranog mraza.

Sa grupom RANI MRAZ Bora Đorđević je snimio dve singl-ploče na kojima je samo pevao prateće vokale. Prvi singl zvao se  “Računajte na nas” / ”Strašni žulj”, a objavio ga je PGP RTB 27. maja 1978. godine. Drugi singl “Oprosti mi Katrin” / ”Život je more” je objavio takođe PGP RTB 27. jula 1978. Saradnja u bendu je bila podeljena, ali prema rečima Bore, Đole je uporno terao svoje. Na nastupima on bi se najviše zadržao na bini, a Đorđević je bio uskraćen da izvodi svoje pesme.

Zajedno su nastupili u klubu „Nada“ (fotografija), gde su gosti, pored Đoletovog repertoara: „Snaša na salašu“, „Računajte na nas“, „Oprosti mi Katrin“, „Život je more“, čuli i jednu od Borinih pesama sa socijalnom tematikom. Za tu pesmu je sam napisao tekst, muziku i aranžman. To je „Lutka s naslovne strane“.

Bora Đorđević je čak i najavio „Lutku.. .“ kao sledeći singl „Ranog mraza“, ali je očigledno ta pesma bila uzrok razdora i prekida saradnje dvojice muzičara. Bora insistira, ali Balašević odbija pesmu “Lutka sa naslovne strane”. Revoltiran, posle tri meseca, Bora napušta bend i osniva Riblju Čorbu.

Sve ostalo je istorija… I to kakva!

(Časopis „Nada“, 1978. godine)

Nakon razdora počinju njihova neprestana prozivanja. Potpuno suprotne strane zauzeli su nakon Balaševićeve izjave da govori iskrivljenom verzijom hrvatskog jezika, tzv. srpskim, nakon čega ga je Đorđević izvređao, a ni Balašević nije ostao dužan.

“Moj nekadašnji kolega iz benda za Novu godinu nastupa kao predgrupa Aci Lukasu”, govorio je Balašević jasno aludirajući na Boru Čorbu. Takođe je govorio da Bora zaboravlja tekstove svojih pesama i da na rukama piše stihove pesama.

Ipak, Bora Đorđević nije krio poštovanje prema onom što Đole radi. Jednom prilikom je izjavio:

“Privatno ga ne cenim mnogo, ali ne mogu da mu uskratim talenat. Ne talenat, nego sjajan autor. Jedan od retkih pesnika koji može da me iznenadi. Govorim o Đorđu Balaševiću. Na potpuno smo suprotnim stranama, ne cenim ga kao čoveka ali poštujem njegov rad. Bilo bi idiotski sa moje strane reći da njegove pesme ne valjaju, kad su njegove pesme odlične.”

Pročitajte više:

ĐORĐE BALAŠEVIĆ – Pesme, Citati, Zanimljivosti, Knjige…

MUZIKA ~ Muzičko zvezdano nebo ~ Tekstovi pesama, biografije, citati, zanimljivosti, koncerti, video…

POEZIJA – Najlepše pesme, poeme, soneti, citati i biografije domaćih i stranih autora

Kutak za decu – PESME, BAJKE, KNJIGE, CRTANI FILMOVI…

PROZA – Pojam, autori, knjige, citati… / Plejada veličanstvenih

Knjige u pdf formatu ~ Biblioteka elektronskih knjiga

BISTROOKI – Kutak za bistrooke

Foto kolaži: Bistrooki – www.balasevic.in.rs
Preuzimanje delova tekstova, tekstova u celini, fotografija i ostalog sadržaja na sajtu je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu ili fotografiji na www.balasevic.in.rs. Ispoštujte naš trud, nije teško biti fin. :)