HANIBAL (218. godine pre Hrista) – PRED BITKOM NA TRAZIMENSKIM JEZERIMA / Beseda

HANIBAL (218. godine pre Hrista) – PRED BITKOM NA TRAZIMENSKIM JEZERIMA / Beseda i beleška iz knjige RETORIKA Branislava Nušića

HANIBAL

Drugovi! Nebo mi obećava pobedu. Ne nama, no Rimljanima se valja bojati. Pogledajte na bojno polje, tamo nema mesta za kukavice. Svi do jednoga ćemo izginuti ako ne pobedimo! Šta nam može pouzdanije obezbediti pobedu, do takav zavet; šta li od takvog zaveta može čvršće usaditi u nama veru da nas nebo zaštićuje?!

Drugovi! Bogovi nas postaviše između pobede i smrti!

BELEŠKA

Hanibal, kartaginski vojskovođa u drugome punskome ratu, rođen je za trajanja prvog punskog rata, od oca Hamilkara, vojskovođe kartaginskoga u tome ratu. Kad je otpočeo drugi punski rat između Kartagine i Rima. Hanibal se nalazio sa vojskom u Španiji i s proleća 217. godine pre Hrista krenuo je otuda sa velikom vojskom preko Pirineja i Alpa, ali su mu vojsku potamanili nepogoda i glad. Sišav sa Alpa sa polomljenim i umornim ostacima velike vojske koju je krenuo, i sagledav pred sobom silne legione rimske, odmorne i naoružane, pobojao se da se u redovima njegovih boraca ne poljulja duh, i pred bitkom kod Trazimenskih jezera održao je ovaj govor.

Beseda Hanibala Kargaginjanina ne bi ni u kom slučaju mogla ući u obim rimskoga besedništva, iako dobom bliska ovome; stoga je i stavljena u grupu besedništva staroga sveta, kojoj grupi vremenski ne bi pripadala.

Branislav Nušić

Iz knjige: Branislav Nušić – RETORIKA / Sabrana dela Branislava Nušića XXIV / Novinsko-izdavačko preduzeće JEŽ, Beograd, 1966.

Branislav Nušić – RETORIKA / NAUKA O BESEDNIŠTVU / Odlomci

Branislav Nušić – KNJIGE, CITATI, AUTOBIOGRAFIJA…

Foto kolaži: Bistrooki – www.balasevic.in.rs
Preuzimanje delova tekstova, tekstova u celini, fotografija i ostalog sadržaja na sajtu je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu ili fotografiji na www.balasevic.in.rs. Ispoštujte naš trud, nije teško biti fin. :)