Branislav Nušić – RETORIKA / Predgovor

Branislav Nušić – RETORIKA / Predgovor

PREDGOVOR

Godine 1930 /31. poverena mi je Bila u Vojnoj akademiji katedra retorike, i ja sam je punu godinu dana držao, sve dok nisam osetio da mi zdravstveno moje stanje ne dozvoljava tako naporni rad.

Taj je rad bio utoliko teži što na našem jeziku nisam imao nikakav izrađen udžbenik, kojim bih se mogao koristiti, a ono što su mi nudile pojedine teorije književnosti bilo je tako oskudno da sam se morao obratiti stranim literaturama i spremati sistematski lekcije.

U te lekcije uneo sam vrlo mnogo i svoga iskustva.

Ja sam se oduvek rado bavio umetnošću beseđenja a, u bezbroj prilika, i lično besedio, te mogao i na samome sebi zapaziti dobre ili rđave strane izvesnih pojava.

Na taj način, dakle, iz lekcija spremanih za predavanja i crpenih nešto iz naše, a mnogo više iz stranih literatura i iz svoga iskustva, postala je ova knjiga koju predajem javnosti, uveren da se njena potreba ne ograničava samo na školske klupe.

Naš javni život u punom je razvitku, te i javna reč stiče u njemu s dana na dan sve više maha i sve veći značaj. Kod nas, Južnih Slovena, utoliko više, što se govornički dar — jasno i lepo izražavanje — može smatrati čak kao izvesno naše rasno obeležje.

Ali, kao što lepoti narodnih umotvorina nedostaju umetnički oblici kroz koje bi iskazale svu vrednost, isto tako i našemu samoniklome besedničkome daru nedostaju ti oblici kroz koje bi tek dao svoj pun izraz.

Ova bi knjiga, dakle, na prvome mestu imala tome da posluži. Ona može biti podjednako korisna: kako onima koji se uče besedništvu u školi tako i svima onima koji u životu imaju prilike da kazuju javno reč.

Javna reč

Narodni predstavnici, pravozastupnici, sveštenici, oficiri, nastavnici i učitelji, predstavnici raznih pokreta, predstavnici organizacija i profesija (trgovci, zanatlije, radnici), svi, dakle, koji, bilo po pozivu u životu ili po svojim socijalnim odnosima i akciji, imaju prilike da vode javnu reč, mogu se korisno poslužiti ovom knjigom.

I upravo taj široki interes, koji bi ona imala steći, jedan je od presudnih razloga koji me je odlučio da je izdam.

Da završim ovu reč onim čime je možda trebalo da je počnem. Sem prostrane literature kojom sam se služio, ja vrlo mnogo imam da zahvalim i svima onima koji su se svakoj mojoj molbi odazvali uslugom.

Da nije bilo te lepe predusretljivosti sa svih strana, ja bih teško uspeo da savladam materijal koji sadrži ova knjiga, ili bar ne bih uspeo da ga dam u ovome obimu u kome ga iznosim pred čitaoce.

Veliki je broj tih prijatelja saradnika koji su mi pomogli bilo savetima, bilo podacima, bilo prevodom pojedinih beseda; toliko veliki da mi je nemoguće da im se svakome pojedinačno javno zahvalim.

1. januara 1933. godine

Beograd

Branislav Nušić

Iz knjige: Branislav Nušić – RETORIKA / Sabrana dela Branislava Nušića XXIV / Novinsko-izdavačko preduzeće JEŽ, Beograd, 1966.

Branislav Nušić – RETORIKA / NAUKA O BESEDNIŠTVU / Odlomci

Branislav Nušić – KNJIGE, CITATI, AUTOBIOGRAFIJA…

Foto kolaži: Bistrooki – www.balasevic.in.rs
Preuzimanje delova tekstova, tekstova u celini, fotografija i ostalog sadržaja na sajtu je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu ili fotografiji na www.balasevic.in.rs. Ispoštujte naš trud, nije teško biti fin. :)