Branislav Nušić

Branislav Nušić – Knjige, Citati, Autobiografija

Branislav Nušić (pravo ime Alkibijad Nuša) je rođen 1864. u Beogradu. Bio je književnik, pisac romana, drama, priča i eseja, komediograf, začetnik retorike u Srbiji i istaknuti fotograf amater. Takođe je radio kao novinar i diplomata. Njegove drame igraju se i aktuelne su i danas.

„Ja znam samo za jedan humor, jedan jedini, onaj koji izazivajući smeh na usnama ublažava surovost života.“ –Branislav Nušić

DELA:

Branislav Nušić – AUTOBIOGRAFIJA

Branislav Nušić – ANALFABETA

Branislav Nušić – SUMNJIVO LICE

Branislav Nušić – RETORIKA / NAUKA O BESEDNIŠTVU

BIOGRAFIJA

21. 10. 1864. godine u Beogradu je rođen naš veliki komediograf Branislav Nušić (pravo ime Alkibijad Nuša). Prve radove objavio je već 1879. u somborskom „Golubu“. Studirao je prava u Beogradu i Gracu.

Zbog satirične pesme „Pogreb dva raba“ osuđen je na dve godine zatvora u Požarevcu, gde piše dnevničku satiričnu prozu „Listiće“.

Zauzimao je značajne položaje u kulturi, od diplomate Ministarstva inostranih poslova, načelnika u Ministarstvu prosvete, preko urednika i pokretača gotovo svih kulturnih i književnih časopisa svog doba, do upravnika pozorišta u Beogradu, Novom Sadu, Skoplju, Sarajevu i prvog institucionalnog pozorišta za decu kod Srba – Malog pozorišta.

Za više od tri decenije u „Politici“ je objavio stotine priča, feljtona i beležaka, a čuvenu rubriku „Iz beogradskog života“ potpisivao je kao Ben Akiba. Član Srpske kraljevske akademije postao je 1933. godine. Njegove drame igraju se i aktuelne su i danas.

„Dijalektika života razapeta je i svojom formom i svojom suštinom između dva pola: tragičnog i komičnog, i nema pojave ili izraza u konkretnom životu koji u svome zbivanju ne bi doticao ove polaritete. Komediograf uvek hvata onu komičnu tačku, ali mu to nimalo ne smeta da bude i na liniji one druge krajnosti.Ti polovi, tragični i komični, utoliko su bliže jedan drugome, razmak između njih je utoliko kraći, ukoliko je jedna društvena sredina mlađa i u fazi nezavršenog formiranja…“ –Branislav Nušić

Foto kolaži: Bistrooki – www.balasevic.in.rs
Preuzimanje delova tekstova, tekstova u celini, fotografija i ostalog sadržaja na sajtu je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu ili fotografiji na www.balasevic.in.rs. Ispoštujte naš trud, nije teško biti fin. :)