Branislav Nušić – AUTOBIOGRAFIJA

Branislav Nušić – AUTOBIOGRAFIJA  / Knjiga, pdf, Zanimljivosti

Autobiografija Branislava Nušića predstavlja žanrovski složeno i u našoj književnosti izuzetno delo. Ono istovremeno predstavlja piščevu autobiografiju, roman i filozofiju života. Ovo delo Nušić je objavio 1924. godine, povodom jubileja 45 godina književnog rada i 60 godina života.

Autobiografija Branislava Nušića je knjiga i za decu i za odrasle, koja se može čitati tokom celog života.

AUTOBIOGRAFIJA

Branislav Nušić Autobiografija knjiga pdf Bistrooki

Nušićeva autobiografija pisana je drugačije od većine drugih autobiografija, pre svega iskrena, sa autentičnim opisom sopstvenog života, prepuna ironije od koje nije poštedeo nikoga. Ni sebe, ni svoju porodicu, ni prijatelje, ni društvo u kome je živeo.

Autobiografiju je Nušić napisao 1924. godine, kada je već bio zreo, ostvaren i ugledan srpski pisac. Po mnogima je ovo Nušićevo najduhovitije delo. Pozicija pisca, uz njegov komediografski dar, presudno je uticala na karakter ovog dela i na piščevu svest o autobiografiji kao književnom ili publicističkom delu.

Retki su naši književnici koji su u formi autobiografije pisali o vlastitom životu, a samo je Nušić u svom životopisu tretirao sebe kao junaka komedije. Upravo činjenica da delo poseduje glavnog junaka i opisuje njegov život kao svojevrsnu pustolovinu svrstava Autobiografiju u lepu književnost, odnosno čini je vrstom romana.

Branislav Nušić – KNJIGE, CITATI, AUTOBIOGRAFIJA…

Foto kolaži: Bistrooki – www.balasevic.in.rs
Preuzimanje delova tekstova, tekstova u celini, fotografija i ostalog sadržaja na sajtu je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu ili fotografiji na www.balasevic.in.rs. Ispoštujte naš trud, nije teško biti fin. :)