Vilijam Šekspir

Vilijam Šekspir je najveći engleski pisac a po mišljenju mnogih i najveći dramatičar u svetskoj književnosti. U Šekspirovom stvaralaštvu mogu se izdvojiti četiri faze: lirske drame (1594-1595), velike komedije (1596 – 1600), velike tragedije (1600 – 1608) i period kasnijih komedija ili romansi (1609 – 1611).

Ako ti u pamćenju nije ostala najmanja ludost na koju te je navela ljubav, nikad nisi voleo. (Vilijam Šekspir)

Njegov veliki pesnički dar ogleda se u raznovrsnoj upotrebi slobodnog stiha i mnogim pesmama kojima su prošarani njegovi komadi.

ROMEO I JULIJA – Vilijam Šekspir (odlomci, video)

Vilijam Šekspir – ROMEO I JULIJA (knjiga)

Vilijam Šekspir – SONETI (Prevod: Stevan Raičković)

„Čitave godine Šekspir pretvara u mesece, mesece u dane, u jednu veliku scenu, u tri, četiri problema, u koje je utisnuto sve meso istorije.“ (Jan Kot, „Šekspir naš savremenik“)

Izvori na srpskom jeziku Šekspira navode pod više identičnih imena — Vilijam, Vilijem i Viljem. Ipak, svi jednako prenose njegovo prezime, koje samo po sebi predstavlja ukorenjen oblik.

Normativistički gledano, sistemska transkripcija (sistem preuzet iz transkripcionih rečnika Tvrtka Prćića) prema izgovoru /ˈwɪljəm/ bila bi Vil(i)jam. Međutim, Pravopis srpskoga jezika navodi: Vilijem (engl. William), bolje nego trad. Viljem (osim za ličnosti koje su se u tom obliku odranije ustalile u srp. kulturi). Dakle, savremeni nosioci ovog imena trebalo bi da nose ime Vilijem, dok bi istorijski pojedinci nosili jotovani oblik Viljem.

U konkretnom slučaju, ovome se pridodaje i odrednica malo ispod prethodno pomenute: Viljem (Šekspir), v. Vilijem. Nije jasno da li P10 normira Viljem (Šekspir) kao tradicionalni i uobičajeni oblik, ili sugeriše da bi bi ipak bilo bolje Vilijam (odnosno Vilijem).

„Sve što čovekova duša krije u svojoj tajanstvenoj dubini, javlja se kod Šekspira osvetljeno jarkom sunčevom svetlošću. Blagodareći njemu, svet izgleda prozračan, mi postajemo poznavaoci vrline, zločinstva i herojstva.“ ( J. F. Gete)

Vilijam Šekspir (engl. William Shakespeare; Stratford na Ejvonu, kršt. 26. april 1564 — Stratford na Ejvonu, 23. april 1616) bio je engleski pesnik i dramski pisac, koji se, prema više različitih izvora, smatra za najvećeg pisca na engleskom jeziku i dramaturga svetskog glasa.

Opus Šekspirovih dela koja su sačuvana do danas sastoji se od 38 pozorišnih komada, 154 soneta, dve duge narativne i nekoliko drugih poema. Njegovi pozorišni komadi prikazuju svuda u svetu češće nego bilo koji drugi.

Foto kolaži: Bistrooki – www.balasevic.in.rs
Preuzimanje delova tekstova, tekstova u celini, fotografija i ostalog sadržaja na sajtu je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu ili fotografiji na www.balasevic.in.rs. Ispoštujte naš trud, nije teško biti fin. :)