Miroslav Mika Antić i Mersad Berber

Miroslava Miku Antića i čuvenog slikara Mersada Berbera vezivalo je dugogodišnje prijateljstvo.

Mersad Berber je ilustrovao nekoliko knjiga Mike Antića, na izložbi Mikinih slika je zapisao:“Bude u meni sjećanja na one davne naše noći u Novom Sadu kada je Mika Antić na stolu meni nepoznate kafane ispisivao nekakve znakove samo njemu poznatog svijeta, nijemo, već kako dolikuje slikarstvu.“ a nakon smrti pisca je nacrtao seriju Mikinih portreta s posvetom: „Plemenitim sjenima mrtvom drugu Miki Antiću Mersad Berber, crteži nastali noći 9. septembra 1986. u Sarajevu“.

Miroslav Mika Antić je rekao: „Stvari koje vrede, uvek su nove stvari. Najviše sam se uplašio kada je jednom Peđa Milosavljević komentarisao našu slikarsku selekciju za Pariz tvrdeći da takve, odabrane slike nisu trenutno u modi. E, vidiš, toga sam se ja najviše, uvek bojao: da nešto nije u modi. Znam, recimo, da za neke Mersad Berber nije u modi, ali sam, pre operacije, u njegovoj kući, video njegova platna s izložbe u madridskom Pradu, naporedo izlažu Dali i Berber! Šta ćemo sad? I stoga čitam stare knjige, napisane pre dve ili tri hiljade godina.“

Jedna od ilustracija Mersada Berbera za knjigu Miroslava Mike Antića GARAVI SOKAK

Foto kolaži: Bistrooki – www.balasevic.in.rs
Preuzimanje delova tekstova, tekstova u celini, fotografija i ostalog sadržaja na sajtu je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu ili fotografiji na www.balasevic.in.rs. Ispoštujte naš trud, nije teško biti fin. :)