Sigmund Frojd – Deset dobrih knjiga

Sigmund Frojd – Deset dobrih knjiga

Sigmund Frojd (Sigmund Freud; 1856-1939) je bio austrijski lekar i psihijatar, osnivač psihoanalize. Rođen u Frajbergu, u Moravskoj. Obrazovan u Beču, gde je studirao medicinu. Do psihoanalize ga je dovelo istraživanje posledica hipnoze na histeriju, koje je objavio zajedno sa Brojerom 1895.

Zanimljivosti

Kada mu je davne 1907. godine stiglo pismo sa molbom da čitaocima preporuči 10 dobrih knjiga, čuveni psihijatar Sigmund Frojd, odgovorio je sledeće:

„Upitali ste me da vam navedem „10 dobrih knjiga“, suzdržani od bilo kakvih daljih objašnjenja. Stoga mi je data mogućnost ne samo da izaberem knjige, već i da interpretiram vaš zahtev.

Sklon sam obraćanju pažnje na detalje, pa se moram osloniti na vaše izražavanje, kojim navodite ovaj enigmatični zahtev. Niste rekli „10 najboljih knjiga (u čitavoj književnosti)“, jer u tom sličaju, među mnogim drugim, ne bih mogao izostaviti Homera, Sofoklove tragedije, Geteovog Fausta, Šekspirovog Hamleta, Magbeta, itd..

Niste rekli ni „10 najznačajnijih knjiga“, među kojima bi mesto morala pronaći i naučna dostignuća poput Kopernikovih, ili dostignuća starog fizičara Johana Vejera, Darvinovo Poreklo čoveka, i mnoga druga.

Niste me pitali ni za omiljene knjige, u koje bih svrstao Miltonov Izgubljeni raj i Hajneovog Lazarusa.

Mislim, stoga, da je u vašoj rečenici poseban akcenat stavljen na reč „dobre“, kao i da ovim izrazom ciljate na knjige na koje pojedinac gleda kao i na „dobre“ prijatelje — knjige u kojima je pojedinac uživao i rado ih preporučuje drugima, ali na način takav da osećaj sopstvene malenkosti naspram veličine tih dela nije naročito istaknut.

Navešću zato deset „dobrih“ knjiga koje su mi pale na pamet, bez preteranog razmišljanja.

10 „DOBRIH” KNJIGA

Multaluli, Pisma i dela
Radjard Kipling, Knjiga o džungli
Anatol Frans, Na beloj steni (Sur la pierre blanche)
Emil Zola, Plodnost
Dimitrij Mereškovski, Da Vinčijeva romansa
Gotfrid Keler, Ljudi iz Seldvila
Konrad Ferdinand Majer, Hutenovi poslednji dani
Tomas B. Makaole, Kritički i istorijski eseji
Teodor Gomperc, Antička filozofija
Mark Tven, Skice

Ne znam šta nameravate da uradite sa ovom listom. Deluje previše neuobičajeno, čak i meni.

Svojim zahtevom da navedem „10 dobrih knjiga“, dotakli ste se teme na koju bi neizmerno mnogo toga moglo biti rečeno. Stoga bih ovako zaključio svoj odgovor, kako ne bi postao još informativniji.

Iskreno Vaš,
Sigmund Frojd