Borisav Bora Stanković – NEČISTA KRV

Borisav Bora Stanković (1876—1927) – NEČISTA KRV / Roman, pdf, Zanimljivosti / Svoj najpoznatiji roman Nečista krv  Bora Stanković objavljuje 1910. godine.

NEČISTA KRV

Borisav Bora Stanković NEČISTA KRV

Nečista krv je jedno od najpoznatijih dela pisca Borisava „Bore“ Stankovića. Glavni lik je Sofka, poslednji potomak nekada ugledne vranjske porodice. Govoreći o njoj, Bora zapravo govori o uzdizanju, degeneraciji i gašenju jedne porodice, o moralnom izopačenju njenih članova, nesreći koja pada na Sofkina leđa i prenosi se na njene potomke.

Najviše hvaljeno delo Bore Stankovića „Nečista krv“ predstavlja sintezu svih bitnijih elemenata njegovih ranijih dela, koji su se ovde skupili oko jednog problema i motiva. „Nečistom krvi“ naša književnost je dostigla vrhunac književnog realizma i dobila svoj najbolji roman.

Na engleski jezik je preveden 1932. godine, i to pod nazivom Sophka (srp. Sofka), prema glavnoj junakinji. Prevodilac je bio Alek Braun. Roman Nečista krv se ocenjuje kao remek-delo srpske književnosti i kao početak moderne.

Borisav Bora Stanković – KNJIGE, DRAME, PRIPOVETKE, CITATI, BIOGRAFIJA, ZANIMLJIVOSTI

Foto kolaži: Bistrooki – www.balasevic.in.rs
Preuzimanje delova tekstova, tekstova u celini, fotografija i ostalog sadržaja na sajtu je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu ili fotografiji na www.balasevic.in.rs. Ispoštujte naš trud, nije teško biti fin. :)