Đorđe Balašević na listi Top 100 YU najboljih rok i pop albuma

Na top listi „YU 100: Najbolji albumi jugoslovenske rok i pop muzike“ se nalaze tri albuma Đorđa Balaševića: Bezdan, Mojoj mami, umesto maturske slike u izlogu (Rani Mraz) i Pub. Lista je objavljena na osnovu glasanja muzičkih kritičara, novinara, književnika i umetnika različitih profila, a svaki od njih je predložio deset najboljih albuma sa jugoslovenske scene na osnovu svog mišljenja i muzičkog ukusa. Nakon obrade podataka napravljena je i zvanična lista od 100 najboljih albuma sa prostora Jugoslavije.
Jedna od učesnika ankete, Tatjana Olujić, čuvena violinistkinja i profesor na FMU je Đoletov album „Bezdan“ proglasila najboljim: “Mnogi se čude kako umetnik koji se bavi ozbiljnom muzikom može da voli rokenrol i pop. A zašto ne bi mogao: ono što pleni, pleni bez obzira na žanr ili rod. Ja rok i pop ne slušam kao stručnjak, već zato što mi se dopada. Naravno, osim muzike, moju naklonost osvajaju dobri tekstovi i iskrena, originalna interpretacija, pa otud nije ni čudo što je na prvom mestu čvrsto zaseo Đorđe Balašević.”
Na top listi prednjače grupe jer se na listi od 100 najboljih albuma nalaze svega 13 solističkih albuma, a jedino su dva solo muzičara uspeli da se pojave po dva puta: Đorđe Balašević i Oliver Mandić.

Zvanična lista Top 100 YU albuma