Dušan Duško Radović – ZDRAVICA (Sve što raste htelo bi da raste…)

Dušan Duško Radović – ZDRAVICA (Sve što raste htelo bi da raste. . .) / Pesme za decu, Poezija, Video, Recitacija (pesmu govori Duško Radović), Tekst pesme

ZDRAVICA

Sve što raste
htelo bi da raste. . .
– Neka raste,
i treba da raste!
Sve što cveta. . .
htelo bi da cveta.
– Neka cveta,
i treba da cveta!

Neka gleda
sve što ima oko,
svako krilo
nek leti visoko!
Leteti, leteti, lepo je leteti!
Živeti, živeti, lepo je živeti!

Sve što leti
htelo bi da leti. . .
– Neka leti,
i treba da leti!
Sve što peva
htelo bi da peva. . .
– Neka peva,
i treba da peva!

Neka skače
sve što ima nogu,
neka trče svi
koji to mogu!
Skakati, skakati, lepo je skakati!
Živeti, živeti, lepo je živeti!

Sve što trči
htelo bi da trči. . .
– Neka trči,
i treba da trči!
Sve što kljuca
htelo bi da kljuca. . .
– Neka kljuca,
i treba da kljuca!

Neka peva
sve što ima glas,
niko lepše,
vedrije od nas.
Pevati, pevati, lepo je pevati!
Živeti, živeti, lepo je živeti!
ŽIVELI!

Dušan Duško Radović

Pesmu „Zdravica“ pisao sam za manifestaciju „Radost Evrope“, tražili su od mene da nešto prigodno napišem. Pesma „Najbolja mama na svetu“ takođe je nekome za nešto bila potrebna. Kao urednik „Poletarca“ morao sam i sam nešto izmišljati i pisati. . .
A to je samo deo priče o tome zašto sam i kako pisao.

Malo milom, a sve drugo silom. Ono što bih sam ponekad poželeo, nisam morao, a sve drugo jesam. Želeo sam, recimo, da napišem i stvorim neki drukčiji i bolji bukvar, ali sve do danas nisam morao i takvog bukvara nema.
Odgovarati na tako različite potrebe kulturnog tržišta mogu samo dobre zanatlije i vešti majstori. Ja sam postao baš to, i nije mi ni žao niti me je sramota.
Putujući tako, od posla do posla, kao oni ulični oštrači noževa i majstori za kišobrane, vodio sam prilično buran književni život. Kada bih imao mogućnosti da otvorim izložbu svojih književnih dela i nedela, da cenjenoj publici pokažem sve što sam, u različitim prilikama i okolnostima, napisao – to bi bilo zanimljivo i vrlo zabavno.
Tako treba razumeti moje nedoumice oko toga šta sam uradio. To nisu samo zbirke pesama već i mnogi drugi, najrazličitiji oblici mišljenja i izražavanja.

ŠTA SAM TO RADIO?

Probijao sam led, da bih mogao disati. Borio se protiv tuđe i svoje dosade. Pokušavao da se setim nečeg drugog. Izmišljao imena sopstvenim iskustvima i saznanjima. Igrao se, jer raditi ne volim. Bežao iz svog malog i siromašnog života. Udvarao se drugima. Grickao, bockao, kraduckao i živuckao.

Hteo sam da budem bolji pisac, ali nisam umeo.

Dušan Duško Radović

Dušan Duško Radović – PESME, PRIČE, AFORIZMI, CITATI, ZANIMLJIVOSTI…

Foto kolaži: Bistrooki – www.balasevic.in.rs
Preuzimanje delova tekstova, tekstova u celini, fotografija i ostalog sadržaja na sajtu je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu ili fotografiji na www.balasevic.in.rs. Ispoštujte naš trud, nije teško biti fin. :)